dilluns, 28 de gener del 2013

Flight (2012)

Una pel·lícula que compti amb “Gimme Shelter” dels Rolling Stones a la banda sonora acostuma a ser digna de veure. Com també acostuma a ser-ho qualsevol film on figuri John Goodman com a secundari. “El vuelo” (“Flight”, 2012), darrera referència de Robert Zemeckis, suma ambdós factors. I sí, és molt més que digna de veure. I no només per la petjada stoniana i l’entranyable pocavergonya a qui encarna Goodman, sinó per uns personatges i una sinopsi que, més enllà d’explicar-nos una història, posen el dit a la llaga de l’equació justícia + opinió pública en una societat de la informació on cada mort requereix un culpable que la pagui. La qual cosa vol dir que, si aquest no existeix, algú se l’haurà d’inventar. I que algú altre haurà de pagar els plats trencats.

En aquesta ocasió, el cap de turc és el capità Whip Whitaker (Denzel Washington). Veterà aviador que realitza amb èxit un aterratge a priori impossible i aconsegueix salvar gairebé la totalitat dels més de cent tripulants de l’aeronau. Al principi esdeve un heroi nacional, però quan comença la investigació dels fets totes les mirades apunten al seu alcoholisme, malgrat tenir clar que la causa de l’accident havia estat el deficient manteniment de l’avió. Ascens a l’Olimp i posterior descens a un infern on Whitaker es trobarà més i més desorientat al mateix temps que les seves addiccions esdevindran més i més incontrolables.

Tot això, enmig d’un huracà de cervesa, whiskey, ginebra, vodka, farlopa, més cervesa, més vodka, una ampolla de bourbon, una altra ratlla de farlopa i escenes tan memorables com la de les escales de l’hospital -l’únic punt de trobada possible per a tres personatges com són el protagonista, una ionqui a les últimes i un malalt terminal de càncer amb un afinat sentit del cinisme-. I una trepidant banda sonora per on desfilen Joe Cocker, Traffic, Cowboy Junkies, John Lee Hooker, Jeff Beck i, sí, els Stones. Els de “Gimme Shelter” i “Sympathy for the Devil”. Els que desprenien la mateixa olor que el bourbon i la pols blanca on el capità Whitaker troba refugi.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada