dijous, 1 de gener del 2015

I per al 2015...

Tiger Menja Zebra.

Si a l'anterior actualització repassava alguns dels noms més destacats del meu any musical 2014, avui m'agradaria començar 2015 citant alguns dels noms dels quals tocarà parlar (o això espero) durant els propers mesos. Prenguin nota i estiguin atents:


*TIGER MENJA ZEBRA. Si amb "Com començar una guerra" (2012) van trencar tots els esquemes possibles, amb "Súper Ego" (2014) han anat més enllà. Projectant i reforçant un univers propi tan impermeable com obert de mires. Electrònica industrial, rock terminal, terrorisme sònic i qualsevol etiqueta a la qual puguin aplicar el prefix post. Foscos, estridents i extrems en tots els sentits. La banda sonora dels temps que corren. Aquest 2014 el treuran a la carretera amb una posada en escena que promet estar a l'alçada.

*SAM DESTRAL. Com Tiger Menja Zebra, ha tancat el 2014 publicant un segon disc dels que defineixen molt més que un discurs musical. "Zoo", es titula. El tema titular és una àcida faula que no desentonaria al costat de les grans obres de Sisa o Quimi Portet. "Cançó del pallasso trist" és una agredolça metàfora del món que ens envolta. I podria seguir, perquè ens trobem davant d'un autèntic clàssic en potència. També començarà l'any presentant-lo en directe.

*SHE OWL. Una de les grans descobertes del passat exercici. Dues vegades han girat per casa nostra presentant el seu debut homònim de 2013. L'última va ser la passada tardor, i van aprofitar per a presentar temes nous que singularitzen encara més un discurs que a dia d'avui pot emmirallar-se amb els de Dead Can Dance, Kate Bush o Siouxsie Sioux. Percussions tribals, contes de fades (i de bruixes), boira baixa i instruments perduts en el túnel del temps. L'estiu que ve tenen previst enregistrar el seu segon disc, i tenint en compte el que vam escoltar durant la seva darrera visita en podem esperar el millor.

*THE MISSING LEECH. L'alter ego de Maurici Ribera va sonar fort l'any passat. Un brillant documental de Plans Films -al qual vaig tenir el plaer de participar- aportava una mica més de llum tant sobre la seva persona com sobre la seva obra. Però el cert és que la història del Maurici ve de lluny. Ve d'un melòman incondicional que un bon dia va decidir agafar una guitarra, fer de tota limitació la més gran de les virtuts i passejar-se arreu del món presentant les seves pròpies cançons. Des d'aleshores ha actuat literalment als cinc continents i ha esdevingut un referent de l'antifolk a escala global. Què podem esperar d'ell aquest 2015? Doncs a banda de tocar incansablement a tot arreu on el reclamin, sembla ser que per fi podrem escoltar el seu esperat tercer disc llarg. Els temes que n'ha anat presentant en directe han deixat molt bon gust de boca.

*BRIGHTON 64. Uns altres que treuran disc aquest 2015. El segon des que la seva reunió es va consolidar amb aquell brillant "Esta vez va en serio" (2012, BCore). Repeteix Santi Garcia a la producció i es preveu la seva sortida de cara als primers mesos de l'any que tot just encetem. Des de fa setmanes ja en circula un tema per la xarxa, l'emotiu "Caminos por recorrer", un merescut homenatge al desaparegut Alfredo Calonge.

*LLUM PEPA AND THE BEATS. Sense cap mena de dubte, van ser l'última gran revelació de l'any que acabem de deixar enrere. Rhythm & blues, psicodèlia i rock'n'roll de garatge des del Baix Montseny amb components de bandes com Liannallull. El seu debut, "No sóc jo", és pura dinamita, i els pocs concerts que han ofert a data d'avui -memorable la seva actuació a la NAUB1 el passat mes de desembre- han superat totes les expectatives. Un grup a seguir de tan a prop com els propis Liannallull, que també prometen grans sensacions aquest 2015, amb formació renovada i una nova orientació sonora.

*BCORE. Un dels segells independents per excel·lència de Barcelona celebra 25 anys d'història. Un quart de segle apostant per la creació més fresca i inquieta tant de Catalunya com de la resta de l'estat, sobrevivint a modes i tendències i sempre amb la mirada ben oberta. El tret de sortida de la celebració tindrà lloc aquest divendres, 2 de gener, a l'Espai Jove La Fontana, en el marc del festival Ronda i amb dues bandes que ja no necessiten cap mena de presentació, Margarita i Dulce Pájara de Juventud. Els seus darrers treballs, "Margarita" i "Triumph", són tan recomanables com aquest doble cartell d'autèntic luxe.


Gaudeixin i no deixin de repassar els noms destacats a la passada actualització. La majoria prometen regalar-nos també alegries aquest 2015.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada