diumenge, 21 de juny del 2015

DomDom, o com fomentar el lliurepensament a partir de la música

Kim Ngoc, fundadora de DomDom.
DomDom és una escola de música amb seu a Hanoi, la capital del Vietnam. No és un centre qualsevol, ja que el seu mètode d'ensenyament parteix de disciplines basades en la improvisació i, sobretot, l'experimentació. Ja fa tres anys que funciona seguint aquesta filosofia i en un entorn on la supervivència d'aquesta mena de projectes és com a mínim complicada: no oblidin que el país asiàtic es troba governat per un règim totalitari. "El sistema educatiu del Vietnam és problemàtic perquè no admet la llibertat d'expressió", apunta la fundadora de DomDom, la professora i compositora Kim Ngoc, en declaracions recollides aquest mes de juny per la revista britànica The Wire. Per tant, "als estudiants no els resulta fàcil expressar els seus sentiments mitjançant els instruments musicals".

L'objectiu de DomDom, doncs, és estimular les capacitats expressives dels seus alumnes per mitjà de la música, i a la vegada potenciar discursos musicals tan abstractes com novedosos, lliurar-los al gran públic i d'aquesta manera despertar la seva curiositat. Es tracta, en definitiva, d'esquivar la maquinària legal i repressiva del règim per a fomentar el lliurepensament tant des de l'ensenyament de la música com de la seva difusió. A través de DomDom, per tant, Ngoc ha tornat a posar de manifest el potencial de la música -i de la cultura en general- com a catalitzadora de valors com la llibertat o la diversitat en àmbits on es troben reprimits.

Dit això, gairebé ningú sembla recordar que avui, 21 de juny, és el Dia Internacional de la Música. Ni tan sols aquells que mesos enrere van fer tant de soroll amb el Dia Sense Música i que avui, en el millor dels casos, es dedicaran a fer calaix amb esdeveniments gratuïts i ben patrocinats per la marca de torn -com a mínim a Madrid, perquè a Barcelona ja ni tan sols ens queda això-. Potser si aquests mateixos col·lectius professionals -entre els quals s'hi troba el d'un servidor- entenguessin que la problemàtica de fons no es troba en l'IVA ni en la sobèrbia de cap govern sinó en l'educació, també avui estarien fent soroll. Reclamant que s'ensenyi música a les aules. I recordant que ensenyar música no vol dir (tan sols) explicar la teoria del solfeig, sinó potenciar instints com la creativitat, l'expressivitat o la curiositat -aquesta última és bàsica perquè el públic s'acosti a les sales de concerts, als teatres, als cinemes o als museus-. El que DomDom està fent des de Hanoi, ni més ni menys.

Bon Dia de la Música a tothom.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada