dimarts, 17 de maig del 2016

Música per a dormir

La presentació d'"Sleep" a Berlín - Foto Mike Terry.
La comunitat mèdica pot o no posar-se d'acord sobre les hores de son que necessita el cos humà, que Max Richter ho té ben clar. La seva darrera obra dura vuit hores, ni més ni menys, les que se suposa que hauríem de dormir cada dia per allò de cuidar-nos i gaudir d'una bona salut. "Sleep" (2015), que és com es titula el treball en qüestió, compta amb un total de 31 peces musicals que el compositor alemany va concebre per a ajudar-nos a agafar el son i, a la vegada, traduir l'acte de dormir a un llenguatge artístic. El més sorprenent, però, va tenir lloc el passat mes de març durant les dues presentacions oficials d'"Sleep" dutes a terme a Kraftwerk, un immens i espectacular espai artístic ubicat en una antiga central energètica de Berlín. Les 400 persones que van assistir a cada un dels dos concerts no estaven dretes ni assegudes, sinó estirades sobre matalassos i dormint mentre Richter i una orquestra interpretaven el repertori. Sens dubte, un plantejament molt més interessant que els de tota aquella gent que va als concerts a fer-la petar o a dir Jo hi era.

2 comentaris:

  1. Desconec el contingut musical d’aquest enorme peça amb el que no opinaré al respecte, tampoc sóc ningú per jutjar l’objectiu. Crec que el valor comunicatiu de l’art pot anar més enllà del que ens resulta habitual. Tampoc descobreixo res si afegeixo que el contemporani tendeix a ser sorprenent, si més no, com a norma genèrica, condició que fins i tot es considera més important que la pròpia aportació del contingut . Així que, si em permets, tant sols afegiré una petita broma al respecte imaginant-me què li deu passar a la noia asseguda al llit que no dorm, amb el seu company preguntant-li el perquè d’aquest suposat inconformisme . Es l´única, tota la resta clapen o ho sembla. Crec que l’artista es pot donar per satisfet.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, i tant, de bromes al respecte me n'han vingut unes quantes al cap. Sobre la noia, qui sap, potser és de les que acostumen a matinar. O potser patia insomni el dia menys indicat per a patir-ne... Gràcies per la visita!

      Elimina