diumenge, 7 d’agost del 2016

Blues al Pastís

XAVI MALACARA
Bar Pastís, Barcelona
6 d'agost de 2016

Aficionats al blues, veterans de la nit barcelonina, músics d'incògnit, bohemis com els d'abans i turistes a la recerca de quelcom més enriquidor que freqüentar falsos temples flamencs o cruspir-se una paella de matinada al vell mig de les Rambles. Les ànimes aplegades la nit passada a l'interior del Pastís assolien amb prou feina la vintena però el seu conjunt era divers i heterogeni com ell mateix, símptoma inequívoc de la singularitat d'un espai que programa música en directe cada dia de la setmana i on el pas del temps es va aturar molt abans que Barcelona esdevingués la Botiga Més Gran del Món. Ahir hi actuava Xavi Malacara, un bluesman autòcton que malgrat el seu nom artístic va oferir el seu millor rostre a tots i cada un dels presents. Gestos d'una complicitat gens impostada, els de qui es va fondre amb un entorn que li semblava fet a mida tot alternant composicions pròpies amb estàndards i perles remotes del blues, el jazz, el folk i el country. De Dylan a Robert Johnson, de Muddy Waters a Jelly Roll Morton i de T-Bone Walker a Hank Williams, gairebé un segle d'història melòmana evocada des de l'austeritat d'una guitarra polsegosa, una veu amb esperit de bourbon i una solitària harmònica que escopia foc amb la potència d'una vella locomotora de vapor. A tan sols uns metres de distància, una multitud feia cua per a entrar en un espai emblemàtic de la ciutat reconvertit ara en punt de trobada per a butxaques amb recursos. Si el blues va néixer de la marginalitat i la clandestinitat, l'estampa de Malacara invocant a Buddy Bolden des de l'escenari del Pastís no deixa de ser un lloable plus d'autenticitat.

2 comentaris:

  1. Quin greu no assabentar-me'n a temps. No se m’ocorre millor escenari per gaudir en viu d’aquest microunivers de blues i folk.

    ResponElimina
  2. Va estar realment molt bé! Xavi Malacara toca bastant en directe i pel que vaig deduir es deixa caure pel Pastís amb certa freqüència, o sigui que de ben segur tindràs més oportunitats!

    ResponElimina