dimarts, 30 d’agost de 2016

La Nova York de Barnatán


He estat llegint aquests dies "New York Blues" (2012), primera novel·la de l'escriptor, guionista, actor i músic Jimmy Barnatán (Santander, 1981). Una ficció amb apunts autobiogràfics amb la ciutat de Nova York com a molt més que un simple marc de fons. Que el protagonista viatgi fins a la Big Apple tot seguint la pista d'un obscur músic de blues és el de menys, el que compta de debò és tota la desfilada de personatges secundaris a què Barnatán acaba donant peu -un taxista indi que sempre porta una ampolla de bourbon al maleter, una eminent fotògrafa amb necessitats afectives mal resoltes, un melòman de base amb despatx a les oficines d'una reconeguda discogràfica...- i, sobretot, la manera com l'autor descriu la ciutat tot aconseguint que el lector se'n senti part. Amb una prosa àgil i elevades dosis de passió, Barnatán ha fet una novel·la de i sobre Nova York. Sobre la seva Nova York. Perquè són visions com la de Barnatán, subjectives, úniques, personals i intransferibles, les que al capdavall acaben fent de tot indret un lloc universal.


Aquest fragment m'ha agradat molt, potser perquè la Nova York de Barnatán s'assembla molt a la meva:

"Cruzamos manzanas, llenas de rostros felices e infelices, calles repletas de gente, avenidas colmadas por el tráfico, barrios y distritos donde no importa quién eres ni cómo has llegado hasta aquí. Hermosos contenedores donde reposan historias mínimas, que se han diluido como la mía, pero ya han caducado. Todos tenemos una fecha, todas nuestras fuerzas tienen un límite, y nuestra historia termina deshecha entre minutos, segundos y frescas burbujas de ácido acetilsalicílico.
Manhattan de norte a sur es la colmena donde todos se conocen y se desconocen al mismo tiempo. Es el lugar perfecto donde destacar y eclipsarse, donde pasar sin pena ni gloria. Donde vivir con pena. O con gloria".


I, si m'ho permeten, també és el millor lloc del món per a estar sol. A la fotografia, la Cinquena Avinguda i Broadway vistos des de la terrassa de l'Empire State Building (la zona verda de la part superior esquerra és Madison Square Park), agost de 2005.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada