dijous, 6 d’octubre del 2016

The Beatles - "At the Hollywood Bowl" (1977)


Anys enrere va caure a les meves mans un bootleg amb les gravacions senceres dels concerts que els Beatles van oferir al Hollywood Bowl de Los Angeles els dies 23 i 30 d'agost de 1964 i 1965, respectivament, les dues actuacions de què es nodria l'únic directe oficial del grup, "At the Hollywood Bowl" (1977). El seu encert no era tant el fet d'haver posat en circulació un àlbum llargament descatalogat com el de presentar-ne el repertori en el seu context original -a la funda del cd s'indicaven les pistes que George Martin havia seleccionat per al disc en directe i l'ordre en què hi figuraven-, així com treure a la llum la totalitat del material enregistrat al seu moment.

"At the Hollywood Bowl" és un artefacte prou curiós. Editat set anys després de la dissolució del grup i amb la primavera punk esclatant al Regne Unit, la seva qualitat sonora era tan pèssima que mai hauria vist la llum de no tractar-se de l'enèsim ou d'or d'una gallina fèrtil com poques. La qual cosa explica per què les diferents parts implicades s'havien negat a reeditar-lo des d'aleshores, convertint-lo juntament amb el documental "Let It Be" (1970) en la gran assignatura pendent de les successives campanyes de recuperació de l'obra dels Beatles.

Doncs bé, Apple Corps finalment s'ha decidit a tornar-lo a posar en circulació -i a editar-lo en cd per primer cop de forma oficial- coincidint amb l'estrena del documental "Eight Days a Week" (2016) de Ron Howard. Un rentat de cara amb nova caràtula, notables millores sonores fruit d'un procés de remasterització auspiciat per Giles Martin, i quatre bonus tracks per si amb tot plegat encara no n'hi hagués prou. I aquest és precisament el tema, que no n'hi ha prou. Que de les 24 peces enregistrades pels Fab Four al Hollywood Bowl, encara en queden set d'inèdites. La qual cosa donarà arguments a Apple de cara a futures reedicions, sens dubte, però també fa d'aquest nou Hollywood Bowl un document menys interessant que aquell bootleg amb totes les seves imperfeccions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada