dimarts, 24 de gener del 2017

Joan Queralt - "Time Made of Sand" (2017)

Joan Queralt & The Seasicks.
Quatre cançons amb el pas del temps com a fil conductor, que tracen diferents angles a partir d’un mateix punt de partida, i que acosten més que mai el seu autor a alguns dels referents amb els quals se’l sol comparar -Jeff Buckley i Elliott Smith, per exemple-. “Time Made of Sand” (2017, La Cupula Music) és el tercer llançament discogràfic de Joan Queralt, i el primer que signa conjuntament amb The Seasicks, solvent secció rítmica que integren Ignasi Miranda i Ivan Morales, al baix i a la bateria respectivament. Un ep que parteix dels territoris sonors ja explorats per Queralt en discos com el notable “Welcome Home” (2015, RHRN), i que a la vegada aporta nous matisos a un discurs tan definit com permeable.

Ens dóna la benvinguda la sorprenent “Round Trip”, inici fràgil per a un crescendo d’intensitat que acaba desembocant en tot un torrent d’emocions. Quan encara no hem tingut temps d’assimilar-ho, “Gone to the Past” es perfila com un cop de volant en tota regla i destapa la vessant més elèctrica, urgent i visceral de Queralt. Una descàrrega rockera en sintonia amb uns Blind Melon o uns Pearl Jam -i on novament veiem sobrevolar l’esperit de Buckley-. “The World, You and I” és una d’aquelles peces amables però en absolut simples que es podria haver tret de la màniga tot un Ryan Adams, i el folk a contrallum de “Dreamsea” recupera la fragilitat inicial de l’àlbum per a tancar un cercle d’allò més rodó.

Joan Queralt és un músic de naturalesa outsider. Un barceloní que canta en anglès i s’emmiralla en l’ampli ventall de colors d’allò que anomenem Americana. Un guitarrista fora de sèrie, dels que defugen tot tic exhibicionista per a brillar a partir dels petits detalls. Una veu que recupera conceptes com honestedat o sensibilitat per a deslligar-los del tòpic i atorgar-los tot el valor del món. Durant els darrers mesos l’hem vist passejar-se per alguns escenaris notables i compartir cartell amb diversos reclams foranis. “Time Made of Sand” hauria de ser el primer pas definitiu cap a una consolidació que reclama a crits fer-se realitat.


Originalment publicat al B-Magazine.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada