dilluns, 9 de gener del 2017

Tots els Donald Trumps d'aquest món

Escolto a Meryl Streep carregant contra Donald Trump durant la gala dels Globus d'Or i tinc ganes d'aplaudir-la. Escolto l'actriu recordant com el futur president dels Estats Units es va riure d'un periodista discapacitat, i em vénen al cap les imatges de tots els Donald Trumps d'aquest món. No tan sols del que ocuparà la Casa Blanca durant els propers quatre anys, no tan sols del que es va presentar davant la societat nord-americana com el remei contra el sistema del qual ell mateix porta dècades aprofitant-se, sinó de tots els Donald Trumps que no saben què és el respecte envers els altres i que no dubten un sol instant a l'hora d'humiliar els més dèbils -sobretot si això reforça la seva pròpia imatge de fortalesa de cara a la galeria-.

Dels que fan mofa de les persones amb problemes d'obesitat o sobrepès. Dels que canalitzen les seves frustracions i la seva enveja mitjançant comentaris despectius envers els físics o les aparences dels altres. Dels que qualifiquen de freak a qui s'atreveix a trencar les normes i convencions que ells tant s'esforcen en fer veure que segueixen. Dels que riuen amb els acudits sobre gays i lesbianes. Dels pares (i mares) que animen els seus fills (i filles) a pegar més fort que el del costat si així ho requereix una hipotètica situació al pati de l'escola. Dels humoristes de baix perfil que sovint transformen peculiaritats físiques o expressives d'altres en caricatures de pèssim gust -molts dels quals, per cert, acumulen hores i anys de servei a les televisions públiques catalana i espanyola-. De tots aquells que van començar a riure's dels companys de classe mentre encara cursaven EGB i han acabat faltant al respecte a qui es troba en una posició social o laboral menys privilegiada que la seva.

A tots vosaltres, petits (i petites) Donald Trumps d'aquest món, Meryl Streep us va donar la nit passada una enorme lliçó d'humanitat, de dignitat i d'humilitat. I ho va fer amb aquestes paraules: "La falta de respecte incita a més faltes de respecte. La violència, a més violència". Qui té arguments no requereix insults.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada