dijous, 3 d’agost del 2017

Golden Earring - "Radar Love" (1973)


Aquella intro que aplana el camí per a tot el que ha de venir a continuació. La bateria que va augmentant la seva presència al mateix temps que posa la directa en sintonia amb aquell baix galopant. La veu estrident de George Kooymans en permanent diàleg amb la guitarra endimoniada d'Eelco Gelling. Els canvis de ritme i la secció de vents. Aquell maridatge de hard rock primitivista, psicodèlia de carretera i progressiu estripat. Quan penso que els holandesos Golden Earring van estar a punt d'encapçalar llistes d'èxits com les espanyoles amb aquest tros de cançó, gairebé me'n faig creus. Inclosa a l'àlbum "Moontan" (1973) i publicada oportunament com a single, "Radar Love" va suposar el punt àlgid d'una trajectòria que ja acumula més de cinc dècades i encara no mostra senyals d'esgotament.

2 comentaris:

  1. Un tema veritablement fascinant, moltes gràcies per recordar-me-la. Per aquells anys, el que triomfava molt aquí era precisament una altra cançó amb un plantejament rítmic molt similar, sobretot pel que fa a la bateria. Em refereixo, com ben bé hauràs pensat, al Ballroom Blitz dels Sweet. Al 1974 jo era un xiquet de 10 anys i em tornava boig sentir la cançó dels Sweet, l’altra no la recordo d’haver-li sentit per la radio. He buscat les dates d'edició dels dos temes per si algú es planteja raonables inspiracions creatives i el Radar Love va sortir abans, concretament al juliol de 1973 mentre que els Sweet no van editar el seu tema fins el setembre del mateix any.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No havia caigut en la coincidència temporal dels dos temes (de fet jo no havia nascut encara quan es van editar), però ara que ho dius sí que tenen patrons rítmics molt similars. Una reflexió interessant, la que planteges. Que els Sweet ho petessin a les llistes ja em sembla més comprensible (no perquè fossin millors o pitjors, sinó per la seva naturalesa de chartbusters), però no deixa de donar peu a una altra pregunta: què ha passat perquè les llistes que un dia encapçalaven temes com aquests hagin acabat dominades pel que tots sabem? La pregunta és retòrica, òbviament. Sigui com sigui, gràcies per la teva aportació. En breu punxaré el "Ballroom Blitz", fa temps que no l'escolto i m'has fet venir ganes de recuperar-lo!

      Elimina