dissabte, 31 d’agost del 2024
Honk!
"Honk if you're childless, miserable and love cats!". Vist en una botiga del Mission District. San Francisco, Califòrnia, agost de 2024.
"Learn to Read"
Un missatge que sempre és oportú. El quadre penja d'una de les parets de la llibreria City Lights. San Francisco, Califòrnia, agost de 2024.
El blues d'una festa al carrer
diumenge, 25 d’agost del 2024
Redwood Trees
I Left My Heart in San Francisco
Jerry Garcia, retratat per Grace Slick
Jerry Garcia retratat per Grace Slick. El quadre decora una de les parets del Hard Rock Cafe de San Francisco. El local és pràcticament idèntic a la majoria d'establiments d'aquesta cadena, si bé la seva col·lecció de memorabília fa honor al llegat de Frisco com a quilòmetre zero de la música psicodèlica.
L'immens llegat de Quim Mandado
dissabte, 24 d’agost del 2024
Hippie Hill
El Golden Gate Park podria ser perfectament el gran pulmó verd de San Francisco, si no fos perquè una ciutat envoltada de mar i parcs naturals no necessita eufemismes urbanístics d'aquesta mena. En tot cas, vindria a ser l'equivalent a la Costa Oest del Central Park novaiorquès.
Les cases dels Airplane, Janis, els Dead i... Hendrix?
Diuen que una casa no són res més que quatre parets, i que són les persones que l'habiten qui la fa esdevenir una llar. Hi ha tres cases al barri de Haight-Ashbury on es van escriure –o com a mínim compondre- alguns dels capítols essencials de la música de la dècada dels 60 del segle passat.
A Fulton Street, a tocar de Golden Gate Park, s'hi troba la casa de color blanc –semblant a un temple romà- on van viure els components de Jefferson Airplane. Al carrer Ashbury, prop de la cruïlla amb Haight, hi ha les cases on van viure Janis Joplin –de color de rosa– i els membres de Grateful Dead –de color negre-.
Més curiosa és la casa vermella de Haight Street amb un mural de Jimi Hendrix en un lateral, i una inscripció a la façana que la presenta com la "Red House" que titula una de les peces més conegudes del guitarrista. Una web oficial de turisme de la ciutat fins i tot destaca que el geni de Seattle va viure en aquest immoble.
En realitat, n'hi ha prou consultant qualsevol biografia autoritzada per saber que Hendrix mai va arribar a viure a San Francisco. Que fins i tot una oficina de turisme hagi donat per bona una suposició sense cap fonament, no deixa de ser un signe més d'aquests temps en què tothom sap de tot però ningú contrasta res.
San Francisco, Califòrnia, agost de 2024.
La casa de Jefferson Airplane |
La casa de Grateful Dead |
La casa de Janis Joplin |
La suposada 'Red House' de Hendrix |
Alcatraz
Alcatraz. La Roca. Fortificació militar durant la Guerra de Secessió. Històrica presó tan llegendària com temuda pels seus interns, entre els quals es van comptar els mateixos Al Capone i Machine Gun Kelly.
dijous, 22 d’agost del 2024
Record Plant Sausalito
Aquest estiu han tancat els històrics estudis Record Plant de Los Angeles, l'última instal·lació operativa d'una marca que va néixer a Nova York el 1968 i que està associada amb incomptables clàssics de la música del segle XX. L'edifici de la fotografia havia acollit els estudis Record Plant de Sausalito, pràcticament a tocar de les aigües de la Badia de San Francisco.
Van obrir el 1972 i van tancar el 2008. Durant tot aquest temps van donar servei a artistes de la Bay Area com Grateful Dead, Jefferson Starship, Sly and The Family Stone, Santana ("Supernatural"), Journey, John Fogerty ("Centerfield") o Metallica. També a gent de fora com Rick James ("Street Songs"), Stevie Wonder ("Songs in the Key of Life"), Fleetwood Mac ("Rumours") o Deftones.
Avui, la instal·lació segueix funcionant com a estudi de gravació sota el nom de 2200 Studios –l'edifici està situat al número 2200 de Bridgeway-. No he aconseguit esbrinar qui hi ha al darrere de la marca –Ken Caillat, coproductor de "Rumours", va reobrir l'edifici el 2021 amb el nom de Record Factory, però no sé si encara hi està implicat-, que a la seva pàgina web es presenta com a hereva de Record Plant.
Sausalito, Califòrnia, agost de 2024.
The Stone
Aquest local situat al 412 de Broadway, al barri de North Beach, va ser durant la dècada dels 80 el club The Stone, un dels temples de la música en directe a San Francisco, també un dels escenaris on es van foguejar uns joves Metallica –alguns dels bootlegs més celebrats dels seus primers anys es van gravar a l'Stone-.
Abans havia estat breument la segona seu del Matrix, sala de concerts impulsada per l'entorn de Jefferson Airplane que havia viscut els seus millors dies durant la seva primera etapa a Fillmore Street –el local de Broadway només va durar tres mesos, de setembre a novembre de 1973, acollint actuacions de Bob Marley i els New York Dolls, entre d'altres-.
Com es pot apreciar a la fotografia, avui la seva icònica façana negra està pintada de blanc i a l'interior del local s'hi porten a terme actuacions d'una altra mena.
San Francisco, Califòrnia, agost de 2024.
dimarts, 20 d’agost del 2024
Amoeba Music a Haight-Ashbury
La botiga d'Amoeba Music al barri de Haight-Ashbury, a San Francisco –té dos locals més com aquest a Berkeley i a Los Angeles-. The World's Largest Independent Record Store, tal com s'anuncia a la seva pàgina web, i crec que la imatge parla per ella mateixa. Tot allò que no trobis a Spotify, és molt possible que ells ho tinguin exposat i bé de preu.
City Lights
"They danced down the streets like dingledodies, and I shambled after as I've bee doing all my life after people who interest me, because the only people for me are the mad ones, the ones who are mad to live, mad to talk, mad to be saved, desirous of everything at the same time, the ones who never yawn or say a commonplace thing, but burn, burn, burn like fabulous yellow roman candles exploding like spiders across the stars and in the middle you see the blue centerlight pop and everybody goes 'Awww!'. What did they call those people in Goethe's Germany?".
dilluns, 19 d’agost del 2024
Hear the trumpets, hear the pipers
"Hear the trumpets, hear the pipers
One hundred million angels singin'
Multitudes are marchin' to the big kettledrum
Voices callin', voices cryin'
Some are born and some are dyin'
It's alpha and omega's kingdom come"
(Johnny Cash)
Les Franqueses del Vallès, agost de 2024.
Outlaw Music Festival Tour, en Ruta 66
Willie Nelson en Mountain View, 3 de agosto de 2024. |
50 anys del happening de Dalí a Granollers
Avui es commemora el 50è aniversari de l'històric happening de Salvador Dalí a Granollers. Ens en fem ressò a SomGranollers tot conversant amb Josep Serra, l'home que aquella tarda va ruixar al mateix Dalí amb una mànega de pintura. Serveixi aquest article també com a record a Joan Illa Morell (JIM), el principal instigador de l'esdeveniment, personatge entranyable i absolutament irrepetible amb qui aquesta ciutat encara té un deute pendent. Agraïments a Joan Sala, Josep Soley i l'Arxiu Municipal de Granollers.
diumenge, 18 d’agost del 2024
"Neon Remedy", o la tornada perfecta
dissabte, 17 d’agost del 2024
The coldest winter
“The coldest winter I ever spent was a summer in San Francisco".
The Golden Gate Bridge. San Francisco, California, agost de 2024.
The crookedest street in the world?
Les vuit corbes de Lombard Street són un dels elements més característics del paisatge urbà de San Francisco. A causa del seu inclinat pendent, aquest tram del carrer que baixa des de les alçades de Russian Hill es coneix popularment com "the crookedest street in the world".
Fortune Teller
La setmana passada, caminant pel barri de la Missió de San Francisco, una pitonissa em va convidar a visitar el seu consultori tot assegurant-me que per 30 dòlars podia fer que la meva exparella tornés amb mi en només tres dies (no va especificar a quina d'elles es referia).
Un mural al Fillmore
Un immens mural a la façana d'un complex poliesportiu de Post Street, al nord del Fillmore, recorda el passat d'aquest barri de San Francisco com una de les meques del jazz i del blues a la Costa Oest dels Estats Units a mitjans del segle passat.
A l'altre costat del carrer, on ara hi ha un bloc d'apartaments, s'havia alçat el Winterland Ballroom, històrica sala de concerts oberta per Bill Graham el 1971. Va esdevenir la base d'operacions de Grateful Dead durant la dècada dels 70.
El 1976, The Band hi van fer el seu concert de comiat –immortalitzat per Scorsese a "The Last Waltz"-. Dos anys més tard van ser els Sex Pistols qui va implosionar al seu escenari. Profètiques paraules, les de John Lydon aquella nit: "Ever get the feeling you've been cheated?".
San Francisco, Califòrnia, agost de 2024.
The Fillmore
Jack Russell (1960-2024)
Jack Russell (1960-2024) |
Molt trist per la mort de Jack Russell, cantant de Great White (he viscut aliè al culebrot en què havia desembocat durant els darrers anys la trajectòria d'aquesta banda, que simplement no puc entendre sense cap altre frontman que no fos ell mateix).
divendres, 16 d’agost del 2024
47 anys sense Elvis Presley, 86 sense Robert Johnson
Avui fa 47 anys que va morir Elvis Presley. Aquesta és la seva tomba a Graceland. La fotografia és del març passat. Ja fa quatre mesos i mig que vaig ser a Memphis, i segueixo pensant que no hi ha res en aquest món que et pugui preparar pel moment en què arribes fins aquí.
dijous, 15 d’agost del 2024
"Miracles", o el paisatge en una partitura
Deia Josep Pla que la gastronomia és l'art de portar el paisatge a la taula. Seguint aquest principi, jo penso que la música ha esdevingut en incomptables ocasions l'art de posar el paisatge en una partitura –o als solcs d'un disc de vinil, si a algú li agrada més així-.
Fer el turista a l'agost
L'agost és aquell mes de l'any en què tothom acostuma a fotre el camp tan lluny com pot. També els gamarussos que el mes passat es dedicaven a ruixar turistes al centre de Barcelona. Perquè els turistes només emprenyen quan són 'els altres', mai a la vida quan és un mateix qui se'n va a 'viure experiències' pel món, ja sigui a l'estranger o a la Costa Brava.
Quan Miles Davis i Billie Holiday sonaven al Tenderloin
Un mural amb representacions de Miles Davis i Billie Holiday assenyala l'emplaçament on hi havia hagut l'històric Black Hawk, el club de jazz per excel·lència a San Francisco durant la dècada dels 50. Va obrir el 1949 i va tancar el 1963 a la cruïlla dels carrers Hyde i Turk, al sud del Tenderloin. El trompetista hi va arribar a gravar un disc en directe, Lady Day hi va fer la seva última actuació a la Costa Oest.
dilluns, 12 d’agost del 2024
The Great Gig in the Sky
The Great Gig in the Sky. Posta de sol sobre l'Oceà Pacífic, vista des d'un avió que deixa enrere San Francisco (val a dir que la fotografia no fa justícia a la bellesa del moment). Volant sobre Califòrnia, agost de 2024.
Marxar de San Francisco
Baker Beach
Una de les coses que m'emportaré de California, a més de tota la música que he escoltat (i descobert) aquests dies, és el fet d'haver tornat a veure l'Oceà Pacífic. L'extrem oest del continent americà, també d'allò que anomenem Occident. Mai abans havia arribat tan lluny tot sol. El trajecte de tornada serà molt llarg, però haurà valgut la pena.
Baker Beach. San Francisco, California, agost de 2024.
diumenge, 11 d’agost del 2024
The Delgado Brothers, ambaixadors d'East L.A.
Katalysst
Loveslaughter
Una de les moltes virtuts que té la música, és el seu poder a l'hora de connectar persones. Dies enrere pensava en com he conegut bona part de la gent amb qui em relaciono habitualment, i ha estat precisament a través de la música.
Vaig conèixer en Jesse ahir al matí, sortint d'una botiga de discos de Grant Avenue, a North Beach. Ell portava una samarreta de la present gira de Bob Dylan. Jo portava posat el meu barret de la gira europea de l'any passat. Tots dos havíem estat dies enrere al concert de Mountain View.
Va resultar que en Jesse canta i toca la guitarra en una banda de rock'n'roll, Loveslaughter, i em va fer saber que eren a punt d'actuar a la terrassa d'una cerveseria que hi ha al costat de la botiga. Vaig anar a fer una volta pel barri mentre ells s'acabaven de preparar, i vaig tornar a l'hora del concert.
I em van semblar refotudament bons. Tenen cançons memorables, que ballen a cavall d'estils com el hard rock, el punk amb accent de la Costa Oest i fins i tot alguna pinzellada glam. Sonen frescos, i tenen l'actitud de qui es creu allò que fa. I són una gent encantadora.
dissabte, 10 d’agost del 2024
Daniel Castro torna a San Francisco
Mike Henderson juga a casa
Magic School Busk
Magic School Busk és una banda de músics de carrer de San Francisco. Es desplacen amb un vell autobús escolar que ells mateixos han tunejat a la seva manera, a l'estil d'uns Merry Pranksters. I veure'ls actuar en directe és un espectacle en tots els sentits.
Ahir me'ls vaig trobar en una cantonada de North Beach, on van posar mig carrer a ballar al ritme d'un repertori que inclou clàssics i pistes poc evidents del soul, del funk i del jazz. Estils que barregen al seu aire, i a partir dels quals s'enfilen puntualment fins a cotes psicodèliques.
Quan improvisen, assoleixen un misteri espiritual que connecta amb els dies en què Frisco era la capital de la música psicodèlica. La psicodèlia és obrir la ment, expandir la consciència, mirar a Coltrane per eixamplar el llenguatge del rock. I ja em perdonaran vostès, però jo no veig res de tot això en la majoria de bandes contemporànies que fan servir aquesta etiqueta per sortir al buscador de Bandcamp.