dimecres, 20 de gener del 2016

El Minifestival eixampla horitzons

Emma Pollock.
The Popguns, Emma Pollock, Autour de Lucie, Desperate Journalist i Star Horse són alguns dels noms destacats del XXI Minifestival de Música Independent, que tindrà lloc el 12 de març a la sala La Capsa amb un cartell on conviuran propostes internacionals amb artistes de casa i figures històriques amb veus emergents. La cita eixampla horitzons enguany amb la programació d'una segona data el mes de maig a l'Espai Jove Les Basses, i com ja és habitual celebrarà concerts de presentació a l'FNAC L'Illa Diagonal.


Torna una de les cites de referència del calendari melòman de casa nostra, i ho fa tot eixamplant horitzons. El Minifestival de Música Independent, Minifestival o Mini pels amics, celebra enguany la seva edició número 21 mantenint-se fidel als seus principis fundacionals: acostar a Barcelona artistes que sovint resulten cars de veure als nostres escenaris i, al mateix temps, esdevenir altaveu d'algunes de les propostes més inquietes de l'escena independent autòctona. La qual cosa ha donat lloc enguany a una programació on caps de cartell com The Popguns o Emma Pollock conviuen amb noves veus com les d'Star Horse o Kinsale.

Tal i com ho porta fent des de fa una pila d'anys, el Minifestival s'estructurarà al llarg d'una jornada central i de diversos concerts previs de presentació. A nivell formal, són dues les grans novetats d'enguany. La primera suposa el canvi d'ubicació de la jornada central, que tindrà lloc el 12 de març a la sala La Capsa del Prat de Llobregat. La segona, la programació d'una nova data en plena temporada primaveral: 7 de maig a l'Espai Jove Les Basses de Barcelona, centre neuràlgic del Minifestival al llarg de les passades edicions. Dues novetats que suposen l'expansió del Mini a nivell geogràfic i, a la vegada, la seva consolidació més enllà del calendari estrictament hivernal.

Star Horse.
LA PROGRAMACIÓ
A falta de confirmar-se els noms que desfilaran per Les Basses el mes de maig, el Minifestival ha confeccionat de cara al 12 de març un cartell tan heterogeni com ric en matisos. Fixin-se sinó en els caps de cartell. Tres noms històrics de la música independent de les passades dècades, dos d'ells provinents de la Gran Bretanya i el tercer de França. The Popguns es van fundar a Brighton l'any 1986, el mateix any en què esclatava aquell moviment C-86 on tan bé haurien encaixat les seves melodies fresques, immediates i sovint vitamíniques. Des de Glasgow, Emma Pollock va encapçalar una de les bandes més imprescindibles de l'indie escocès, els enyorats Delgados, i vindrà a presentar el seu nou disc en solitari, "In Search of Harperfield" (2016). I des de París, uns reformats Autour de Lucie presentaran "Ta lumière particulière" (2015), un àlbum que referma a Valérie Leuillot i companyia com un dels grans noms del pop francès dels darrers vint anys.

Pel que fa a les grans descobertes del Minifestival d'enguany, arribaran respectivament des de Londres i des d'Estocolm. Els primers responen al nom de Desperate Journalist, i ja s'han fet un nom a l'escena britànica a cop de post-punk torrencial, farcit de guitarres en flames, ritmes urgents i atmosferes gelades. Quant als suecs Star Horse, naveguen al seu aire per la fina frontera que separa el dream pop del shoegaze. Textures oníriques, muralles sòniques i un repertori que ja es cotitza a l'alça. D'altra banda, el malagueny Alexandre Lacaze pot considerar-se com un artista de culte a nivell estatal des dels seus dies al capdavant de L'Avalanche, quan va consolidar un discurs a mig camí de Jeff Buckley, Leonard Cohen i Dominique A.

El capítol local l'enceten Anna Fredrickson i Elena Comas, dues habituals de la Barcelona subterrània -acumulen militància en formacions com Los Ganglios o Neleonard- que sota el paraigües de Die Katapult exploren diferents vessants de l'electrònica més visceral. En coordenades sonores oposades però complementàries trobem un altre duet, Kinsale, lliurat en cos i ànima a un folk ric en detalls i dolces harmonies vocals. Her Little Donkey també vénen del folk, però el seu darrer ep, "Chromatic Landscapes" (2015), s'inclina cap a l'indie de guitarres amb matisos electrònics. Un registre que no desentona al costat del post-punk digital d'Ex-Cèntric, projecte personal del polifacètic Èric Palaudàries (Casual, Samitier, Comando Suzie, Por Qué Jeanette).

Desperate Journalist.
EL MINIFESTIVAL A L'ILLA
Com ja és gairebé una tradició, el Minifestival celebrarà dues sessions prèvies a la seva jornada central. Dos concerts dobles que tindran lloc a l'FNAC L'Illa Diagonal sota la denominació de MiniFNAC. La primera data serà el 23 de gener i comptarà amb les actuacions dels citats Her Little Donkey i Txaç, quartet de cambra integrat per músics de formació clàssica amb vocació exploradora. La segona data serà el 20 de febrer, i desfilaran per l'escenari de l'FNAC Ex-Cèntric i Kinsale.


Més informació:
Minifestival de Música Independent  /  Pàgina web

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada