dilluns, 27 de novembre del 2017

50 anys de "Magical Mystery Tour"

La caràtula de l'edició nord-americana de "Magical Mystery Tour".
Per molt entranyable que pugui resultar a aquestes alçades, molt poques veus autoritzades s'atreveixen a negar que "Magical Mystery Tour" (1967), la pel·lícula, és un dels grans despropòsits del cinema dels anys 60, fins al punt que el mateix Paul McCartney ha negat en més d'una ocasió haver-ne estat l'ideòleg. Un altre tema és la seva banda sonora: sis peces que on els Beatles seguien explorant el pop calidoscòpic patentat pocs mesos abans a "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" (1967), i entre les quals figuraven títols tan destacables com "I Am the Walrus", "The Fool on the Hill" o la pròpia "Magical Mystery Tour", així com experiments àcids de la mida de "Flying" o "Blue Jay Way".

Estrenat el 26 de desembre de 1967 a través de la BBC, el telefilm en qüestió mostrava els de Liverpool viatjant per les profunditats de la Gran Bretanya en autobús i acompanyats d'una pintoresca galeria de personatges. El que a priori volia retre homenatge a viatges per carretera com els de Ken Kesey i els Merry Pranksters, va desconcertar bona part de l'audiència i va suposar el primer revés que els Fab Four patien a mans dels crítics. La reacció d'aquests últims va ser tan furiosa, que des d'aleshores la història oficial ha contemplat "Magical Mystery Tour", la pel·lícula, com una incòmoda nota a peu de pàgina.

Res a veure, novament, amb una banda sonora que va satisfer les expectatives tant de crítica com de públic quan va veure la llum setmanes abans de l'estrena del film. Primer es va editar als Estats Units, i posteriorment al Regne Unit. Al mercat britànic es va publicar el 8 de desembre de 1967 com a doble ep. Un format que no va acabar de convèncer els executius de Capitol, el segell que s'encarregava de distribuir el catàleg dels Beatles als Estats Units. Per això l'edició nord-americana va consistir en un àlbum que, a més de les sis noves composicions, incorporava totes les peces que els Fab Four havien tret exclusivament en singles aquell mateix any -entre elles "Hello Goodbye", "Strawberry Fields Forever" i "All You Need Is Love"-. Va sortir del forn tal dia com avui de fa mig segle.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada