dijous, 11 d’octubre del 2012

Zuloak (2012)

Arrate Rodríguez és una activista cultural del País Basc que decideix crear un grup de punk-rock format exclusivament per noies sense arribar-ne a formar part. La idea és buscar-ne les components, actuar com a manager i a la vegada fer de directora artística i musical del projecte. Com Malcolm McLaren va fer amb els Sex Pistols, més o menys. Però mentre McLaren va utilitzar determinats principis situacionistes per a fer el negoci de la seva vida, Rodríguez simplement pretén dur a terme un experiment sociològic sense precedents i enregistrar-lo en vídeo. El grup en qüestió es diu Zuloak (en euskara, 'forats'), i de la mateixa manera que els Pistols té una existència tan intensa com efímera en què un seguit de tensions posen punt i final a la història. És després de tot això quan el material audiovisual va a parar a mans de tot un Fermin Muguruza, que l'acaba editant i transformant en un documental batejat amb el mateix nom del grup.

Un documental que mostra l'evolució de Zuloak, des d'un petit experiment de laboratori fins a un monstre de Frankenstein totalment descontrolat i fora del control de la seva creadora. Una evolució que passa, per exemple, per moments tan importants com la decisió de cantar únicament en euskara. La qual cosa comporta dubtes inicials: el punk -com el rock en general- és musicalment una expressió amb arrels anglosaxones, i això comporta una sèrie de riscos a l'hora de portar-lo a una llengua que no sigui l'anglès. Zuloak se'n surten amb una lírica tan directa i fresca com unes cançons que valen el seu pes en or. Ho destaquen diverses veus de l'escena subterrània del País Basc, així com el propi Muguruza, que en una breu aparició afirma veure en aquest projecte quelcom nou i renovador. Potser exagera una mica l'exlíder de Negu Gorriak, però el cert és que si aquest documental presenta un problema, és el seu desenllaç. Un desenllaç en què l'espectador haurà d'acceptar amb resignació que un altre gran grup ja és història.



PS: Zuloak tocaran el proper dissabte, 13 d'octubre, a la sala Music Hall de Barcelona, en el marc dels actes promocionals de l'estrena del documental.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada