dimarts, 26 de novembre del 2013

In_Cult: La cultura com a eix transformador


Durant dos dies, 29 i 30 de novembre, el recinte de Roca Umbert Fàbrica de les Arts, a Granollers, acollirà propostes artístiques, ponències i debats amb la voluntat de sacsejar consciències i presentar la cultura com un entorn creatiu, col·lectiu i transformador. A la programació hi participaran artistes com Xarim Aresté, Jaume Pla (Mazoni) o Berta Diumaró, a més d’activistes culturals com Jordi Oliveras o Marc Casanovas.


Manuel de Pedrolo va dir que la cultura només és viva en la mesura que és conflictiva. Segons aquesta equació, la cultura de masses contemporània és poca cosa més que un cadàver sustentat pel seu afany corporativista. No deixa de ser paradoxal que, en un context d’emergència social sense precedents, bona part de la creació artística hagi esdevingut un producte que només contempla l’espectador com a subjecte passiu. In_Cult vol ser un toc d’atenció, una crida a la reflexió i una plataforma per a reivindicar la cultura com a eix transformador de la societat.

Durant dues jornades, els dies 29 i 30 de novembre, les instal·lacions de Roca Umbert Fàbrica de les Arts acolliran propostes musicals, teatrals i audiovisuals, així com ponències i debats amb un nexe en comú: la voluntat de sacsejar consciències. Tot plegat, potenciant la vessant col·lectiva i creativa de la cultura en contraposició a la seva faceta estrictament mercantil. In_Cult és una iniciativa de L’Esquerda a la qual s’han sumat espais de Roca Umbert com el Centre de Creació i Difusió Musical NAUB1.


Divendres, 29 de novembre

Teatre-fòrum: “QUINA TELA”, amb Xucrut Teatre
20,30h. Arsènic Espai de Creació. Entrada gratuïta.
Som el que vestim o ens vestim com som? Una reflexió en clau d’humor sobre l’espiral consumista que defineix actualment el fet de vestir-se. Un viatge que explora les necessitats reals del consumidor i aquelles que genera la pròpia indústria de la moda, passant pel dia a dia d’un petit taller de costureres a Galícia i la realitat dels treballadors del mateix sector als països del sud-est asiàtic. Un cop finalitzada la representació, s’encetarà un espai de debat entre els espectadors i la pròpia companyia.

Projecció del documental “PAUL’S PLANET”
22,30h. NAUB1. Entrada lliure amb donació voluntària.
2.080 quilòmetres i 55 concerts en 60 dies. La passada primavera, Paul Fuster es va enfilar a una bicicleta que ell mateix s’havia construït i va recórrer bona part de la geografia catalana amb una guitarra feta també per ell mateix. Una gira que li va permetre portar les seves cançons a pobles i racons habitualment exclosos dels circuits regulars de música en directe. Una reivindicació d’un mitjà de transport sostenible i de valors com la proximitat, però també un procés de depuració interna durant el qual Fuster es va enfrontar als seus dimonis personals. El documental "Paul’s Planet", d’Aleix Barba i Marc Sirisi, repassa una experiència singular i a dia d´avui única a casa nostra. En acabat, un servidor es posarà als plats per a oferir una sessió de música indiegnada.


Dissabte, 30 de novembre

Projecció-taller: “Cinema documental, una aproximació per perdre la por a la no ficció”
18h. Arsènic Espai de Creació. Entrada gratuïta.
El cinema documental no mossega, però sovint ens hi acostem carregats de prejudicis. La documentalista granollerina Berta Diumaró ens convida a desfer aquests prejudicis i acostar-nos sense por a la no ficció. A través de fragments de documentals que ella mateixa ha seleccionat, descobrirem com aquest gènere pot reflectir moments o esdeveniments històrics. Una aproximació a un llenguatge audiovisual que, més enllà d’explicar coses, pot jugar també un paper transformador en el si d’una societat.

Xerrada-debat: “Quan la cultura és transformació. Moviments socials, política i cultura”
19,30h. No lloc de Roca Umbert Fàbrica de les Arts. Entrada gratuïta.
Encetem un espai on analitzar i debatre la vinculació entre cultura i política, entre art i moviments socials, entre creació i mobilització. Hi participaran com a ponents Jordi Oliveras, animador cultural i coordinador d’Indigestió i Nativa.cat; Marc Casanovas, militant de Revolta Global, programador a l’Ateneu Rebel i autor de l’assaig “Organizar el rechazo”; Albert Avilés, gestor cultural, biotecnòleg i músic del grup Ebri Knight; i Francesc Luchetti, actor i membre del grup Marea Roja.

Sopar In_Cult
21h. Bar de Roca Umbert.
Un sopar entès com a espai per a compartir opinions i reflexions sobre tot el que hem vist i escoltat al llarg de les jornades, amb sorpreses per a fomentar l’esperit crític i creatiu.

Concert: XARIM ARESTÉ + MAZONI DJ
23h. NAUB1. Entrada: 3 euros (amb consumició gratuïta pels socis de L’Esquerda).
Quan la retromania es troba més que mai a l´ordre del dia, pocs poden dir que la seva estètica vagi més enllà del posat. Xarim Aresté és un d’aquests pocs. El seu look setentero és tan autèntic com un repertori que beu de The Band, Hot Tuna i els Grateful Dead més reposats. Del blues, el folk, el hillbilly i el rock´n´roll sense conservants. Ho ha demostrat al capdavant dels aclamats Very Pomelo, i ho torna a demostrar amb la seva primera obra solista, "Lladregots" (2013). Cançons bullides a foc lent que presentarà en directe a la B1. Un cop acabat el concert, tot un Jaume Pla (Mazoni) s´apoderarà dels plats per a fer-nos vibrar amb totes aquelles cançons que l´han marcat.


Roca Umbert Fàbrica de les Arts
Avda. Prat de la Riba, 77 - Granollers
(RENFE / Bus Nit: Granollers Centre)

www.esquerda.org
www.naub1.cat
www.brubaker.cat
www.facebook.com/rocaumbertbar
www.arsenicespai.wordpress.com
www.rocaumbert.cat





2 comentaris:

  1. Em sembla una iniciativa brillant! Sóc fan de la premisa de Manuel de Pedrolo. Si pogués no dubtis que hi aniria!

    ResponElimina