dimarts, 9 de febrer del 2021

Mural de suport a Pablo Hasél

Font: Twitter.

Mural de suport al pres polític Pablo Hasél al parc de les Tres Xemeneies del Poble Sec de Barcelona, realitzat diumenge passat per Roc Blackblock. Ni 24 hores va trigar l'Ajuntament de Barcelona a fer-lo esborrar. Ahir a la tarda ja no hi era. Sembla que a Ada Colau tan sols li agradi el rap quan el pot cantar ella mateixa en campanya electoral. Aprofitem aquest incident per exigir la llibertat de Pablo Hasél i denunciar la persecució de drets fonamentals com la llibertat d'expressió per part de l'Estat espanyol. Dit això, i havent vist les reaccions que aquest episodi ha generat a les xarxes per part de la pròpia alcaldessa i alguns dels seus partidaris –potser aniria essent hora de diferenciar el colauisme de tot allò que representa l'espai polític dels Comuns-, hi ha una sèrie d'aspectes que potser caldria matisar.

El tema no és el qui, sinó el què. El tema no és si l'ordre la va donar l'alcaldessa, un comandament policial, un tècnic municipal o un regidor del PSC. El tema és que, en algun despatx de l'Ajuntament de Barcelona, algú té potestat per esborrar de la via pública aquelles mostres d'art urbà que li semblen ofensives o li generen incomoditat. El tema és que la Guàrdia Urbana depèn de l'Ajuntament en la mateixa mesura amb què els Mossos d'Esquadra depenen de la Generalitat. El tema és que quan es produeix un episodi de violència policial per part de la Brimo, ningú dubta en assenyalar els càrrecs polítics com a responsables en la més alta instància.

El tema és que si l'episodi del mural s'hagués produït durant el mandat de Trias (o sota un hipotètic govern del PP, cosa que espero no veure mai a la vida a l'Ajuntament de Barcelona), tots tindríem clar de què estem parlant i no s'hi valdria l'excusa pueril de "No, és que ha sigut la policia". El tema és que la disculpa d'Ada Colau va arribar tard i amb les xarxes bullint des de feia hores. El tema és que, per molt conciliador que resulti el post de l'alcaldessa, el mal ja està fet. El tema és que, en ple segle XXI i amb un govern que es diu progressista, algú des de dins de l'Ajuntament de Barcelona ha ordenat esborrar una obra d'art que justament venia a reivindicar un dret tan fonamental com la llibertat d'expressió, i la seva ordre s'ha executat en un temps rècord.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada