dilluns, 10 d’octubre del 2022

Activistes pels Drets Humans


“La situació d’aquestes persones sempre ha estat molt crítica, però des de l’esclat de la pandèmia el març de 2020 encara ho és més. Des d’aleshores, han estat habituals les devolucions en calent per part del govern grec. També hem vist com patrulles sense uniforme es dedicaven literalment a caçar refugiats i a lliurar-los a la guàrdia costera grega, que posteriorment els abandonava a bord de bots salvavides en aigües turques. Un cop a Turquia, aquestes persones no tenen cap dret garantit”
. L'advocada Lorraine Leete es referia als refugiats que arriben a l'illa grega de Lesbos, als quals ofereix acompanyament i assessorament legal com a coordinadora de Legal Centre Lesbos.

Leete va participar la setmana passada en una de les converses del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans al Teatre Auditori de Granollers. A la mateixa sessió hi va intervenir el periodista sahrauí Ahmed Ettanji, president d'Équipe Média, un mitjà de comunicació els treballadors del qual es juguen literalment la vida per visibilitzar i documentar les vulneracions de drets fonamentals per part del govern marroquí al Sàhara Occidental. “Treballem de manera clandestina, perquè el govern marroquí no permet la nostra tasca ni la dels mitjans internacionals, que tenen prohibida l’entrada al territori. Molts dels nostres companys han estat empresonats, s’han vist difamats i han patit tortures pel fet d’haver exercit el periodisme”, va denunciar.

En un món on, efectivament, exercir el periodisme pot comportar riscos per la pròpia integritat, i on són moltes les persones que no tenen garantits els drets més bàsics, és important poder escoltar els testimonis d'aquells que posen el seu gra de sorra per canviar les coses. Leete i Ettanji no ompliran mai grans titulars ni seran reconeguts amb grans guardons, però la seva tasca és tan essencial com sovint invisible (invisibilitzada). La conversa del passat divendres 7 d'octubre la van tenir amb estudiants de Batxillerat de la capital vallesana. "És important transmetre'ls el nostre testimoni, perquè ells són el futur", va destacar Ettanji. I tenia tota la raó del món. Quan això que anomenem el sistema ens vol acrítics, aquells testimonis que fomenten la reflexió i l'esperit crític són més imprescindibles que mai.

La crònica de l'acte de divendres, avui a El 9 Nou del Vallès Oriental.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada