dimecres, 19 de novembre del 2014

No tenir vergonya

Que algú m'ho expliqui. No sé si és mala fe o estretor de mires, però d'alguna d'ambdues coses -o potser de totes dues- en van sobrats certs dirigents del PP. La setmana passada, el programa Polònia de TV3 va ironitzar sobre la reacció de l'executiu espanyol al 9-N, i ho va fer amb un gag inspirat en la famosa escena del búnquer de la pel·lícula "El hundimiento" ("Der Untergang", 2004), d'Oliver Hirschbiegel. Un recurs habitual dels programes d'humor, la recreació d'escenes emblemàtiques de films coneguts per a oferir metàfores o àcids retrats de la realitat. Un recurs habitual que, no obstant, el PP ja ha denunciat com a banalització del nazisme.

Els guionistes del Polònia podrien haver escollit una gran multitud de títols i escenes emblemàtics del setè art. Podrien haver recreat, per exemple, qualsevol escena de la trilogia El padrino, i no crec que a ningú se li hagués acudit qualificar-ho com a banalització del crim organitzat. També podrien haver recorregut a trilogies com Star Wars o Indiana Jones, i ningú hi hagués vist cap banalització dels cavallers jedi ni de l'ofici d'arqueòleg. De la mateixa manera, escenificar un fragment d'"El hundimiento" no implica en cap cas banalitzar el nazisme. Perquè, malgrat basar-se en fets reals, la pel·lícula és una ficció i qui hi apareix no és la cúpula del Tercer Reich sinó uns actors molt ben caracteritzats. De fet, no fa pas massa anys que Metallica i Lou Reed van recórrer a aquella mateixa escena per a promocionar el seu disc conjunt "Lulu" (2011). Un espot d'allò més divertit que va despertar més somriures que polèmiques absurdes.

Dit això, el que sí que suposa una banalització del nazisme -quelcom que no passa d'anècdota a Espanya però que portaria conseqüències legals en països com Alemanya- és titllar gratuïtament de nazis a independentistes catalans o bascos, activistes de la PAH, líders polítics que fan trontollar els ciments del bipartidisme i, en definitiva, tot allò que no s'ajusti als interessos del PP, ja sigui en matèria nacional, econòmica o social. Comentaris com els que portem sentint des de fa massa temps en boca de destacats dirigents del mateix PP que ara se sent ofès per un gag televisiu. D'això, senyors, se'n diu no tenir la més mínima vergonya.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada