dimarts, 28 de desembre del 2021

No em ve de gust fer cap broma

El dels Sants Innocents solia ser un dels meus dies preferits de l'any. Tota una jornada en què es permet fer broma, prendre's la vida una mica menys seriosament, gaudir en definitiva d'aquells petits plaers que qualsevol dia d'aquests seran declarats pecats capitals pels tribunals populars de la correcció política o en nom d'aquesta seguretat que ha esdevingut dogma en un món cada cop més estret i quadriculat.

Es recorda avui la massacre dels nens menors de dos anys ordenada pel rei Herodes segons els evangelis –no hi ha cap evidència històrica de la mateixa-. Els trucs que els pares van haver d'inventar-se per enganyar les tropes d'Herodes i salvar els seus fills serien les arrels de les bromes típiques del dia d'avui, segons la tradició cristiana, tot i que és ben sabut que l'origen d'aquesta celebració és pagà i es remonta a les festes saturnals de l'antiga Roma.

El cas és que, de sants innocents, aquest món nostre encara en va ple. Les persones que moren cada dia fugint dels seus països a la recerca d'una vida millor que mai els arribarà, davant la passivitat d'unes potències internacionals que miren cap a una altra banda. Els presos i exiliats polítics d'estats com l'espanyol. Les víctimes del totalitarisme que encara es practica en bona part del planeta. I tot això per no parlar de la foscor estructural que s'ha imposat durant els darrers dos anys amb el pretext de la salut i d'una hipotètica seguretat que no acaba d'arribar mai.

El dia dels Sants Innocents solia ser dels meus preferits. Però avui no em ve de gust fer cap broma.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada