dimecres, 29 de desembre del 2021

Prietto Viaja al Cosmos con Mariano

Mariano i Prietto, de camí cap al Cosmos – Foto Juan Francisco Sánchez.
La majoria hem descobert a Maxi Prietto com a vocalista, guitarrista i rostre més visible de Los Espiritus, aquella banda argentina de blues rock psicodèlic que durant els darrers anys s'ha fet un nom en ambdós costats de l'Atlàntic i en ambdós hemisferis del continent americà. El cert, però, és que Prietto ja portava una bona temporada fent soroll a l'entorn de Buenos Aires quan es va formar el grup. I entre els seus projectes més destacats d'abans de Los Espiritus s'hi troba Prietto Viaja al Cosmos con Mariano, fascinant duet que completa el bateria Mariano Castro i que remet a registres com el lo-fi, l'antifolk, el folk psicodèlic o el rock'n'roll de factura més minimalista.

Van editar diversos treballs durant la primera dècada del segle XXI, una producció que va culminar l'any 2011 amb la publicació de tota una joia subterrània amb forma d'àlbum doble, "Le Prièt VAHA​-​CHOSMOS E​-​BA CON MAOURIAN​!​!​!". Des d'aleshores, el duet tan sols havia ofert algunes actuacions esporàdiques i havia quedat pràcticament eclipsat per l'activitat de Prietto al cap davant de Los Espiritus. La bona notícia és que, a una dècada d'haver lliurat aquell darrer disc, tanquen aquest 2021 amb un àlbum de retorn que denota experiència acumulada a la carretera però sobretot manté intacta tota la frescor de deu anys enrere. Més elèctric que la seva producció anterior, però en tot cas una continuació lògica dels seus predecessors

"Crónicas", es titula, i comença al ritme d'"Hasta siempre", un exercici de crepuscular folk rock que des del propi títol sembla assenyalar un comiat, però sobre el terreny equival a un retorn per la porta gran. A partir d'aquí, les grans cançons no deixen de succeir-se. "Algo" és una joia pop d'esperit sixties deliciosament facturada a baixíssima fidelitat. "Rambla", un dels plats més forts del disc, parteix de les mateixes coordenades però accelerant el tempo i sumant-hi una bona dosi de tensió de peu de carrer. "Risa" és una balada d'esperit anyenc marca de la casa, que no desentonaria al catàleg de Los Espiritus. I "Máscara" un cant al misteri més boirós de la música psicodèlica. El van presentar en directe el mes passat a la capital argentina. Tant de bo es decideixin a creuar l'Atlàntic més d'hora que tard.


Més informació:

Prietto Viaja al Cosmos con Mariano  /  Facebook  /  Youtube

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada