diumenge, 26 de febrer del 2012

The Fotolog Years: June 27th, 2009


SKY SAXON (The Seeds)
R.I.P.


Canvi de plans. Un altre dia parlaré del concert de Zumo de Tila, tal i com vaig prometre ahir. Avui, però, el meu fotolog ha de ser per a Sky Saxon, líder dels Seeds, que ens va deixar el passat dijous a Texas per causes que encara no s'han fet públiques. No repassaré ara l'enorme aportació d'aquest home a la música popular del segle XX (per això hi ha les enciclopèdies musicals). Simplement penjaré aquesta fotografia (amb Saxon al centre), presa el 18 de setembre de 2005 a la barcelonina sala Sidecar, durant l'única visita (al menys, que jo en tingui constància) que Saxon va fer a la ciutat.

Fa molt temps d'això i no recordo el nom del noi de l'esquerra. La fotografia la va fer l'Elisenda, fotògrafa de la revista 33rpm, per la qual un servidor col·laborava aleshores (de fet, vaig escriure la crònica del concert). I el de la dreta sóc jo. El record que tinc d'aquella nit és la d'un Sky Saxon perdut mentalment, però en plena forma. El quart d'hora final, amb un monòleg espiritual de Saxon, va ser totalment delirant. Però el que havia fet abans, un concertàs de garage i psicodèlia (presentant material nou que encaixava perfectament al costat dels seus clàssics), va ser memorable.

Això és el que vaig escriure per 33rpm:

"Gairebé per sorpresa es va presentar a Barcelona Sky Saxon amb els seus nous Seeds. El concert s’havia anunciat amb tan sols una setmana d’antelació i la promoció havia estat poca. Però això no va ser un obstacle pel bon nombre d’aficionats al rock de garatge i de la psicodèlia dels anys seixanta que van omplir la sala Sidecar. Els actuals Seeds tenen poca cosa a veure amb els de fa quatre dècades. Els nous integrants del grup podrien ser perfectament els fills de Saxon, la qual cosa no suposa cap inconvenient si poden afrontar el repte d’acompanyar aquest home amb uns resultats tan satisfactoris com els que van obtenir aquella nit. Sens dubte, la sang jove d’aquests músics ha tornat la frescor al llegat de la banda californiana, i ha fet rejovenir també a un Saxon que segueix mostrant-se en plena forma damunt de l’escenari, ja sigui demostrant que la seva veu millora a mida que passen els anys, o hipnotitzant el públic amb els seus balls psicodèlics. Tot això, mentre sonen un darrere l’altre himnes com “No Escape”, “Try to Understand”, “Evil Hoodoo”, “Can’t Seem to Make You Mine”, “Pictures and Designs”, “Pushin’ Too Hard” o “Tripmaker”, alternats amb alguna concessió al nou disc de la banda, “Transparency”. El concert va acabar amb un llarg discurs de Saxon sobre la grandesa de Jesucrist. No, un servidor tampoc ho acaba d’entendre. En fi, sembla ser que el vell gurú psicodèlic viu actualment en un univers molt llunyà. Però se li pot perdonar tot si ofereix concerts tan memorables com aquest."


En pau descansi: s'ho mereix.








Audio: "Can't Seem to Make You Mine" - The Seeds

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada