divendres, 21 de setembre del 2012

She wants a piece of you...

És un plaer secret d'aquells que només es poden obtenir en la intimitat. El fet d'escoltar una cançó o un disc concret i saber que ningú més ho està fent en un radi de moltíssims quilòmetres. Ahir ho vaig fer amb el recopilatori "Wants a Piece of You", de She. Una col·lecció de joies psicodèliques de finals dels 60 a càrrec d'una obscura formació que a dia d'avui encara està poc documentada a internet -ni tan sols compta amb una entrada a Wikipedia-. She va ser tota una raresa al seu moment per tractar-se d'un dels primers grups femenins de la història del rock en què les pròpies integrants tocaven tots els instruments i componien els seus propis temes.

El grup el van fundar a Sacramento (California) les germanes Nancy i Sally Ross, que anteriorment havien encapçalat The Hairem -un combo de garatge també íntegrament femení que amb prou feina havia obtingut repercussió a nivell local-. Després de tocar en clubs i bases militars de les àrees d'influència de Sacramento i San Francisco, van editar un únic single, "Boy Little Boy". El senzill va sortir el 1970 a través d'un segell de la talla de Kent Records, i si un tema destacava realment era la cara B, "Outta Reach". Un exercici de psicodèlia furiosa i penetrant que bebia de fonts com els Doors, els Castaways, els 13th Floor Elevators o Jefferson Airplane. Una frenètica base rítmica, un orgue desbocat i una veu tan lasciva com agressiva que anticipaven el que anys -i fins i tot dècades- més tard farien all-female bands com les Runaways o el moviment riot grrrl.

She es van separar el 1971, i el seu únic single va caure en l'oblit fins que el segell britànic Big Beat el va incloure al citat recopilatori. Editat el 1999, "Wants a piece of you" no només inclou aquelles dues cares, sinó també diverses maquetes enregistrades entre 1966 i 1970 per les germanes Ross, tant en el sí de She com en el de The Hairem. La recopilació va caure a les meves mans fa uns quants anys, per recomanació d'un expert en matèria sixties, i durant una bona temporada vaig viure obsessionat amb aquell "Outta Reach". Després d'anys sense punxar-lo, va ser un gustàs tornar-lo a escoltar a tota castanya ahir al vespre, cervesa en mà i conscient que possiblement ningú més en tot el món estigués escoltant aquella cançó en aquell moment.




Audio: "Outta Reach" - She

1 comentari: