dimecres, 19 de juny del 2019

Ració doble (i molt completa) de soul i altres ritmes de l'univers afroamericà

Vintage Trouble.
VINTAGE TROUBLE i YOLA. Un dels directes més celebrats dels darrers anys, compartint escenari amb un dels debuts discogràfics més aplaudits d'aquest 2019. Doble cartell d'impacte el que ha programat la gent de Blackisback! Weekend, aquest divendres (21 de juny) a la sala Apolo.

No es deixin vostès enganyar pels aires introspectius i els sofisticats mitjos temps que semblen haver guanyat terreny als darrers llançaments discogràfics de Vintage Trouble. La banda californiana segueix elevant temperatures, encenent escenaris i caldejant platees arreu per on passa, presumint d'un dels directes més enèrgics i dinàmics de la seva generació, i fent honor a unes arrels fundacionals que s'alimenten de les profunditats de la música afroamericana sense renunciar a l'ara i l'aquí. Ho saben prou bé tots aquells que els van veure en directe ara fa dos anys en una sala Apolo que va esdevenir tota una olla a pressió i on els de Ty Taylor van segellar una d'aquelles actuacions que seran recordades durant molt de temps.

Tornen a visitar-nos aquesta mateixa setmana (21 de juny), de la mà de Blackisback! Weekend i novament a la sala del carrer Nou de la Rambla. I amb nou disc sota el braç, la segona part de l'ep "Chapter II" (2019) -la primera va veure la llum l'any passat-. Cinc talls que es capbussen en les formes més elegants del soul de la dècada dels 70, que remeten a corrents com el Philly Sound o el Quiet Storm, i que sens dubte contrasten amb l'explosió de rock'n'roll de garatge, soul greixós i blues corrosiu que solen despatxar sobre les taules. "Sempre hem pensat que les cançons són el més important, ens prenem molt seriosament tot allò que fem i no deixem res a l'atzar. Volíem situar aquest nou treball a l'alçada dels discos que més estimem", confessa el baixista del grup, Rick Barrio.

Entre els principals reclams d'aquesta nova entrega de "Chapter II" destaquen el funk coral d'"Everyone Is Everyone", les tonalitats pop de "Don't Stop Forever" o l'espiritualitat soul de "So Sorry". Peces inspirades, segons confessa la pròpia banda a les notes promocionals del disc, en artistes com Amy Winehouse o Lauryn Hill. Els darrers referents d'una banda decidida a ampliar els seus horitzons sonors i a no repetir-se a l'estudi, sense que això impliqui renunciar a tot el desplegament de força i electricitat habitual dels seus directes. Ni a una reputació que els ha portat durant els seus deu meteòrics anys de trajectòria a compartir escenaris amb autèntics gegants com The Who, AC/DC o els Rolling Stones.


LA GRAN SORPRESA

Si Vintage Trouble tornen a Barcelona consolidats com una aposta segura damunt l'escenari, la gran sorpresa de la nit serà sens dubte el debut a casa nostra de Yola, una artista britànica que malgrat acumular un llarg recorregut ha esdevingut una de les grans revelacions d'aquest 2019, en part gràcies a la seva aliança amb tot un Dan Auerbach (The Black Keys). Natural de Bristol i foguejada inicialment a l'escena trip hop d'aquesta mateixa localitat, la seva brúixola personal sempre ha apuntat cap al sud dels Estats Units, i concretament cap a aquelles coordenades sonores on es confonen les tradicions blanca i negra i es desdibuixen les fronteres entre gèneres com el country o el soul.

Després de capitanejar el combo de country rock Phantom Limbs i de rebre una trucada d'Auerbach proposant-li gravar un disc al seu nom amb ell mateix a les tasques de producció, no va dubtar a fer les maletes, plantar-se a Nashville i donar forma al que ha acabat esdevenint "Walk through the Fire" (2019). Dotze talls enregistrats al costat d'alguns dels músics de sessió més reclamats de la Music City, on ressonen paraules tan majors com ara els noms Dusty Springfield, Bettye Swann o Mitty Collier. I un dels debuts més aplaudits del que portem d'any per la premsa especialitzada d'arreu del planeta. Atenció, que ningú contempli a Yola com una telonera de luxe, sinó com a part integral d'un doble cartell d'autèntic impacte.


Més informació i entrades:
Sala Apolo  /  Pàgina web

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada