dilluns, 12 d’agost del 2019

Madonna - "Madame X" (2019)


Alguns apunts sobre aquest nou disc de Madonna, aquest "Madame X" (2019) que com tot allò que sol fer la Ciccone sembla haver polaritzat opinions i fet córrer incomptables rius de tinta tant a favor com en contra. En primer lloc, i contràriament al que s'ha arribat a dir, no és un disc de reggaeton ni derivats. És un disc de Madonna amb incursions en gèneres com el reggaeton. La nord-americana és una d'aquelles artistes que al mateix temps segueixen una tendència que la dicten. Porta més de tres dècades fent-ho i aquest disc no s'inventa res de nou però sí que valida una sèrie de discursos de cara a determinades galeries.

Dit això, qui es tanqui en banda per les tan temudes incursions de la diva del pop en tot un seguit de discursos i llenguatges no aptes per a determinats sibaritismes s'equivocarà de ple. I de passada es perdrà talls com "Dark Ballet" o "God Control", que sonen pels quatre costats a la Madonna "de sempre" (entre cometes, perquè hi ha expressions que no s'ajusten ni a la de tres a la naturalesa camaleònica de qui ens ocupa).

D'altra banda, l'acostament a gèneres urbans d'arrel llatina ha motivat Madonna a cantar algunes parts del disc en castellà. Una artista nord-americana, amb l'anglès com a llengua materna, que canta en castellà perquè així ho requereixen les seves cançons. Sense que ningú la critiqui ni li tiri en cara que hauria de cantar en la seva llengua materna perquè cantar en un idioma que no és el seu és un posat. Impensable en un país com el nostre, on molts artistes que pels mateixos motius opten per cantar en anglès es veuen obligats a justificar-se de forma constant.

I finalment, el factor Maluma, convidat d'honor a "Medellín", ni més ni menys que la peça que enceta el disc, la seva porta d'entrada. Sí, el mateix Maluma a qui tants i tantes han provat en va de censurar per unes lletres i uns videoclips aparentment (i efectivament?) masclistes, convidat a obrir el flamant nou àlbum d'una de les dones més ben assentades en aquesta indústria altrament tan masculina que és el negoci musical. A partir d'aquí, que cadascú faci les seves pròpies reflexions i n'extregui les conclusions que consideri oportunes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada