dissabte, 23 de gener del 2021

La cultura com a bé essencial

Joan Garriga actuarà a Cànoves i Samalús a proposta dels propis veïns.

Avui al migdia, Joan Garriga oferirà a Cànoves i Samalús un concert només per a persones empadronades en aquesta població del Vallès Oriental. L'actuació s'emmarca en els pressupostos participatius impulsats per l'Ajuntament amb l'objectiu que els propis veïns poguessin decidir a quins usos es destinaria una part del pressupost municipal. Entre les propostes guanyadores hi va haver justament el foment de l'activitat cultural al municipi.

El de Cànoves i Samalús no és el primer consistori català que posa en marxa un procés de pressupostos participatius. Però crida l'atenció que el seu veïnat hagi fet aquesta aposta per la cultura a través dels seus vots quan, habitualment, la mena de propostes que solen sortir endavant tenen més a veure amb àmbits com els equipaments, els serveis municipals, l'urbanisme o la pràctica de l'esport. Que tots aquests àmbits són essencials ningú ho pot discutir, però de la mateixa manera cal aplaudir que els habitants de Cànoves i Samalús hagin considerat la cultura com un bé igualment essencial.

L'activitat cultural dinamitza un territori, en vertebra el teixit social i li atorga identitat. També és un element fonamental per garantir el benestar i la salut de les persones, un fet a tenir en compte en temps d'emergència sanitària i de confinament: l'actuació d'avui permet als veïns de Cànoves i Samalús –que habitualment tendeixen a haver-se de desplaçar fins a poblacions veïnes per tal de poder gaudir d'una oferta cultural- disposar d'una proposta cultural dins del perimetre on són confinats. A tot això, cal afegir que Joan Garriga és originari i resident del municipi veí, la Garriga, la qual cosa suma a l'equació valors com la proximitat o el suport a la creació autòctona.

Arribat aquest punt, un no pot fer res més que felicitar els veïns de Cànoves i Samalús per, efectivament, haver entès la cultura com aquell bé essencial que determinats polítics tant prediquen però no acaben mai de posar en pràctica, i per haver apostat per un músic de tan a prop a l'hora de fer un pas endavant que tant de bo tingui continuïtat. També desitjar-los un bon concert, és clar. Tenint en compte bona part de les sensacions generades durant les actuacions recents de Garriga i El Mariatxi Galàctic, de ben segur l'experiència serà memorable.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada