L'art com a agitador de consciències i com a motor de transformació. Keith LaMar és un home afroamericà condemnat a mort per un crim que ell nega haver comès i mitjançant un judici ple d'irregularitats. El seu cas no és cap excepció en un país, els Estats Units, on el color de la pell encara marca diferències que haurien d'estar més que superades. L'estat d'Ohio té previst executar-lo el proper mes de novembre. Mentrestant, ell conviu amb la realitat del corredor de la mort tot refugiant-se en dues de les seves passions, el jazz i la poesia.
L'art com a agitador de consciències i com a motor de transformació, dèiem. Albert Marquès, reconegut pianista de jazz nascut a Granollers i establert a Nova York des de fa més d'una dècada, es va proposar aportar el seu gra de sorra per fer justícia amb LaMar. Primer va convocar manifestacions on ell i altres músics del seu entorn tocaven per recaptar fons destinats a pagar la defensa de LaMar, però també per conscienciar sobre tot allò que implica la pena de mort i la realitat del sistema penitenciari nord-americà.
El pas següent va ser gravar un disc, "Freedom First" (2022), on el vallesà es va fer acompanyar d'astres del jazz contemporani com Arturo O'Farrill, Brian Jackson, Mark Ayza, Erin Corine o Manel Fortià. Entre tots aporten un coixí de free jazz, bebop i jazz fusió sobre el qual recita els seus versos el mateix LaMar, que va gravar les seves parts per via telemàtica. El resultat és amb tota probabilitat una de les obres definitives del jazz dels darrers anys, no només pel nivell i el valor de les composicions, sinó sobretot per la seva coherència discursiva i pel fet inèdit que implica la participació d'una persona que es troba al corredor de la mort a les sessions de gravació.
Durant el darrer any, Marquès ha presentat el disc en diversos escenaris d'ambdós costats de l'Atlàntic, en algunes ocasions arribant a comptar amb el mateix LaMar recitant en directe per via telefònica –això va passar el febrer de l'any passat al Festival de Jazz de Granollers-. Properament el tornarà a portar als escenaris catalans, concretament al Black Music Festival de Girona (1 de febrer) i a l'Irídia Fest de Barcelona (2 de febrer). Part de la recaptació es destinarà a finançar la defensa de LaMar i tots aquells valors que aquesta porta implícits. L'art com a agitador de consciències i com a motor de transformació, tornem a insistir.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada