diumenge, 20 de gener del 2019

Cinquantenaris

Borja Penalba i Maria del Mar Bonet, la nit passada al Tastautors.
MARIA DEL MAR BONET + CLÀUDIA CABERO
Tastautors 2019 @ Teatre Auditori Cardedeu
19 de gener de 2019

Hi ha cançons per a les quals sembla no haver transcorregut el temps. L'any passat es va commemorar el cinquantenari de "Què volen aquesta gent?", la peça més reconeguda de Maria del Mar Bonet i un dels pilars de la cançó protesta a casa nostra. Mig segle després, el seu discurs i el seu missatge es mantenen vigents com el primer dia -com a mostra, les 16 detencions sense ordre judicial dutes a terme aquesta setmana a Girona per la mateixa policia estatal que posteriorment va negar l'entrada a una de les seves comissaries a un advocat pel fet d'estar-se expressant en llengua catalana-.

"Aquesta cançó era una pregunta, i segueix essent una pregunta", va sentenciar abans d'entonar-la la nit passada durant la recta final del concert que va oferir a Cardedeu en el marc del cicle Tastautors. Una actuació emmarcada també en la gira que commemora els 50 anys de trajectòria de la mallorquina -"Ara ja en són alguns més", va reconèixer-, que va repassar bona part del seu cançoner i va citar companys de viatge com Ovidi Montllor. Menció a part al guitarrista Borja Penalba, que va destil·lar misteri i va reconnectar Bonet amb les seves primeres incursions al folk psicodèlic de la mà de Toti Soler i els seus Om.

Abans havia actuat la barcelonina Clàudia Cabero, tota una revelació de la cançó d'autor en clau mediterrània. El seu repertori aborda la tradició autòctona des d'una òptica global i amb una vocació transversal, tal i com la pròpia Bonet ho va fer al seu dia. El seu valor afegit és un petit arsenal electrònic del qual sap treure moltíssim suc i que li permet explicar aquesta tradició a les generacions que han crescut amb allò que ara s'anomenen ritmes urbans. Una veu emergent amb tanta ambició com arguments a favor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada