dimecres, 1 de setembre del 2021

50 anys de jazz a Cardedeu

Carrie Smith i Lou Bennett, el 1981 a Cardedeu - Foto Arxiu Castells i Planas.

Cardedeu commemorarà aquest cap de setmana el 50è aniversari de les històriques Nits amb Jazz del parc dels Pinetons. Un festival pioner on van actuar referents de primeríssim ordre com Tete Montoliu, Stan Getz o McCoy Tyner. Al concert commemoratiu hi seran presents alguns dels protagonistes de cinc dècades enrere, també caps de cartell com Perico Sambeat, Javier Colina i Marc Miralta.

Aquest mes de setembre es commemoren 50 anys de la primera de les Nits amb Jazz que va acollir el parc dels Pinetons de Cardedeu durant les dècades dels 70 i els 80. Una iniciativa del Grup d'Amics del Teatre (GAT) que va fer del municipi un dels punts calents del circuit jazzístic català i espanyol en un moment en què aquest circuit s'emmarcava dins d'aquella òrbita contracultural que es va definir durant els últims anys del franquisme i fins ben entrada la Transició. També va ser un catalitzador del teixit associatiu cardedeuenc: arran de les Nits amb Jazz van néixer iniciatives com Ràdio Televisió Cardedeu, pionera de les televisions d'àmbit local a nivell estatal que va emetre per primer cop el juny de 1980 i que encara avui és un referent del periodisme de proximitat –durant tot aquest temps també ha estat escola d'incomptables professionals de la comunicació-.

La primera edició de les Nits amb Jazz es va celebrar l'11 de setembre de 1971. Hi va actuar l'Antiga Dixieland Band de Terrassa, que va oferir un espectacle divulgatiu al voltant del jazz –el promotor terrassenc Valentí Grau va ser un aliat clau del GAT a l'hora d'impulsar el festival-. En anys posteriors l'esdeveniment va començar a créixer, primer amb la incorporació al cartell de referents nacionals del jazz com Tete Montoliu, i posteriorment amb reclams internacionals com Carrie Smith o Lou Bennett. A l'última edició, el juliol de 1981, hi van actuar dos pesos tan pesants com eren McCoy Tyner i Stan Getz, tots dos la mateixa nit en una vetllada històrica. A partir d'aquí, la desafortunada manca d'interès del nou Ajuntament va precipitar el final d'aquella aventura. El GAT ja havia començat a treballar en l'edició de 1982, però amb el consistori en contra era molt difícil que les coses arribessin a bon port.

Aquest dissabte, 4 de setembre, Cardedeu commemorarà els 50 anys amb quatre hores de jazz en directe a a la Pista Coberta del Parc Pompeu Fabra, a pocs metres del parc dels Pinetons on s'havien celebrat les primeres cites –la idea inicial era celebrar l'aniversari als mateixos Pinetons, però la crisi sanitària ha fet optar els promotors de l'esdeveniment, Amics del GAT, per un entorn més fàcil de perimetrar-. Hi actuaran joves promeses locals de l'àmbit jazzístic com Adrià Martínez i Paula Barranco, també un ensemble format per músics que van ser presents a les Nits amb Jazz originals –a destacar pesos pesants com el trompetista Josep Maria Farràs o el contrabaixista Horacio Fumero-. Tancarà la nit el trio d'asos que formen Perico Sambeat (saxofon), Javier Colina (contrabaix) i Marc Miralta (bateria). A tot plegat, s'hi suma un calendari d'activitats commemoratives durant els propers mesos en espais com el Museu Arxiu Tomàs Balvey.


Més informació i entrades:

Nits amb Jazz a Cardedeu  /  Pàgina web

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada