divendres, 12 d’octubre del 2018

La gran festa Deadhead

A GRATEFUL DEAD CELEBRATION
Sala Apolo, Barcelona
11 d'octubre de 2018

Dècades enrere es coneixien com a Deadheads aquells fans acèrrims dels Grateful Dead que es dedicaven a seguir la banda a tot arreu on podien, arribant a enregistrar-ne els concerts i a compartir-ne les gravacions entre ells amb el consentiment explícit dels propis músics. Què queda de tot allò en l'actualitat és difícil de dir, però que el fenomen Deadhead no va a la baixa ho evidencia l'heterogènia parròquia de seguidors nord-americans dels Dead que aquesta setmana s'han instal·lat a Barcelona en el marc d'un cicle temàtic sobre els de San Francisco que ha comptat amb la presència d'alguns noms il·lustres de l'òrbita jam band. Tot un paquet d'activitats que ha permès a joves seguidors i autèntics veterans gaudir de la seva música preferida al mateix temps que descobrien al seu aire la Ciutat Comtal.

La més sonada d'aquestes activitats, sens dubte, va ser el concert d'homenatge a la banda mare que va tenir lloc la nit passada a la sala Apolo i que va aplegar en un mateix escenari tots els músics que havien participat de la resta del programa. Destacava per motius evidents la presència de Grahame Lesh, fill del Dead original Phil Lesh, però també de Nicki Bluhm amb el seu tros de veu i de Bill Nershi, dels mai prou reivindicats String Cheese Incident. Tres dels rostres més visibles de la banda en permanent mutació -una quinzena llarga de músics es van anar alternant i combinant sobre el terreny- que durant dues hores molt ben aprofitades va reinterpretar en clau expansiva però sempre respectuosa clàssics del cànon Deadhead com "I Know You Rider", "Ramble On Rose" o "Friend of the Devil".

Poca estona abans havia escalfat l'ambient la sempre sorprenent Everybody Orchestra. Un col·lectiu que es dedica a improvisar i a experimentar sota la direcció del seu ideòleg i principal impulsor, Matt Butler, qui en tot moment va donar precises indicacions perquè tots els músics -bona part dels quals es mantindrien a l'escenari durant el set principal- anessin a una a l'hora de construir sobre la marxa tot un seguit de peces que en alguns casos semblaven extretes del propi catàleg de Jerry Garcia i companyia. Molt més que un aperitiu, els preparatius de tot allò que havia de venir a continuació. Una festa Deadhead amb totes les lletres. I, per bé o per mal, el més a prop que bona part dels presents hem estat mai d'assistir a un concert de Grateful Dead -en un lateral de la sala hi havia exposat un cartell original de l'única visita que la banda va arribar a fer a Barcelona, l'octubre de 1981, cedit per l'ocasió pel fotògraf Jordi Vidal-.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada