dimarts, 30 d’octubre del 2018

Metallica regalen el seu últim disc

L'anunci del tram estatal de la gira.
Curiosa iniciativa, per dir-ho d'alguna manera, la que ha impulsat l'entorn de Metallica amb motiu de la gira que el proper 5 de maig portarà els gegants del thrash metal a l'Estadi Olímpic de Barcelona. Cada entrada adquirida per qualsevol dels concerts del tram europeu del Worldwired Tour 2019 dóna dret no tan sols a accedir a l'esdeveniment en qüestió, sinó també a agenciar-se per la cara el darrer llançament discogràfic dels de San Francisco, ja sigui en format digital o en un disc compacte que s'envia directament als domicilis dels interessats.

La jugada no deixa de sorprendre, venint de la banda que al seu moment es va fer gairebé seva la lluita contra la gratuïtat de la música a la xarxa -se'n recorden de la seva èpica batalla contra Napster?-. Però sobretot convida a reflexionar una vegada més sobre el present i el futur de la indústria del disc. Metallica, per entendre'ns, no és un grup que necessiti regalar res a ningú sinó una banda mastodòntica que omple estadis arreu del planeta amb entrades que oscil·len, en el cas de Barcelona, entre els 73 i els 140 euros. I l'àlbum en qüestió,  "Hardwired... To Self Destruct" (2016), bé podria ser l'obra més notable que hagin enregistrat des del canònic Black Album (1991).

En altres paraules, el que s'està regalant aquí no és una llaminadura qualsevol sinó el plàstic més important que una de les bandes més grans del món ha lliurat en un quart de segle, gairebé res. Si la promoció respon a unes vendes inferiors a les esperades, si a aquestes alçades queda algun seguidor acèrrim del grup que encara no l'hagi adquirit, si l'elevat preu de les entrades justifica el detall, són interrogants que no ens haurien de fer perdre de vista el veritable quid de la qüestió. Si Metallica regalen per les bones milers d'exemplars físics o digitals del seu darrer disc, quin valor esperen que una part important dels beneficiaris atorgui no tan sols a aquesta obra sinó a les que publiquin a partir d'ara?

No dubto que molts d'aquests beneficiaris hauran aplaudit la iniciativa amb escreix, sobretot al moment de rebre el plàstic als seus respectius domicilis. Tampoc dubto que l'operació servirà per arrodonir les xifres de "Hardwired... To Self Destruct" de cara a la galeria. I encara menys dubto que Metallica es poden permetre a aquestes alçades fer exactament el que els roti amb la seva obra i la seva carrera, faltaria més. Però em sap greu que una banda d'aquest nivell i trajectòria atorgui menys valor a la seva última creació d'estudi que als milers de samarretes i complements diversos que es despatxaran a cada concert de la gira i que, no ens n'oblidem, no tindrien cap mena de sentit sense aquesta matèria primera que són les cançons.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada