diumenge, 2 de febrer del 2020

Andy Gill (1956-2020)

ANDY GILL
(1956-2020)

Ens ha deixat Andy Gill, guitarrista de Gang of Four, aquella banda de Leeds que va facturar un dels debuts discogràfics més celebrats del post-punk britànic i pel camí va anticipar discursos que van de Red Hot Chili Peppers a Franz Ferdinand. Un pioner amb totes les lletres, guia i influència per a diverses generacions.

2 comentaris:

  1. El primer cop que li vaig sentir tocar la guitarra, ja des del primer Lp de 1979, em va trasbalsar completament. Allò era genial!!!. Al segon disc, els Gang of Four em continuaren semblant magnífics, i després dels directes dels noranta, els hi vaig anar perdent la pista, però aquells dos primers discs crec que són del millor i revolucionari que es va editar a l’època. Bona part de l’originalitat, la posava Gill amb els seus riffs salvatges de guitarra, però també amb les lletres ofensives per al sistema conservador britànic (més d’un cop els van censurar des de la BBC) i per suposat el combinat de veu i ritme tan al•lucinant com ballable. La seva mort és tan trista com la de qualsevol, però amb ell se’n va un dels guitarristes més bons, com a mínim, dels vuitanta. Sense cap mena de dubte, crec que va definir un llenguatge propi i es va allunyar d’aquells abominables solos d’hora i mitja de guitarra que tant d’avorriment ens produïen. Deixa’m dir també que em fot ràbia que alguns no li valorin en la seva justa mesura la seva enorme aportació precisament pels grups posteriors que va influir perquè són més comercials. Aquest món del rock i el pop tan injust!!!.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Crec que l'has descrit molt bé. Un guitarrista i un grup revolucionaris en tots els sentits, com bé apuntes. Jo només vaig arribar-los a veure en una ocasió, en un festival. No era ni el lloc més adequat ni estaven en el seu millor moment, però tot i això van brillar molt. Gràcies per la visita i pel comentari!

      Elimina