dijous, 16 de gener del 2020

Cal seguir creant música?

Lidia Damunt.
Una dada poc precisa però del tot irrefutable. Existeix tanta música enregistrada allà fora, que resulta virtualment impossible que cap mortal l'arribi a escoltar en la seva totalitat ni tan sols dedicant-s'hi en exclusivitat al llarg de tota la seva vida. Un cop assimilada aquesta realitat, un pot preguntar-se si realment és necessari gravar més discos (o mixtapes, o cançons), compondre noves peces i, en definitiva, seguir creant nova música.

És un debat que vaig mantenir setmanes enrere, de manera informal, amb un conegut que es dedica precisament i entre d'altres coses a compondre cançons, a enregistrar-les i a publicar-les. És tal l'oferta de música enllaunada, i és tal la proliferació gairebé diària de nous títols que han potenciat les noves tecnologies durant les passades dues dècades i mitja, que de vegades un no pot evitar preguntar-se si no valdria la pena aturar la maquinària durant un any sencer i dedicar aquest exercici a reflexionar sobre on som i cap a on volem anar –utòpic plantejament, val a dir, que també podríem aplicar a àmbits com el cinematogràfic-.

Tota aquesta línia de reflexió, per descomptat, no va tenir en compte aquell principi i motor de la creació artística que és la pròpia necessitat expressiva de qui es dedica a fer art. El fet que, sigui quin sigui l'escenari allà fora i siguin quines siguin les necessitats de públics i indústries, un músic tingui coses a dir, ganes de dir-les i mitjans per fer-ho. "Quan has assolit aquell punt on saps que el món no necessita més cançons i que a ningú li importa, és molt important observar-se un mateix i preguntar-se 'I ara què faig?'. Aleshores, si fins i tot sabent això t'asseus a escriure, saps que has fet allò que havies de fer", proclama Lidia Damunt en una entrevista publicada aquest mes de gener per Ruta 66. Probablement sigui aquesta la resposta a tot plegat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada