diumenge, 5 de febrer del 2023

Transmissió i reivindicació de les pròpies arrels

MIQUEL GIL + LIA SAMPAI
Tastautors 2023
Teatre Auditori Cardedeu
4 de febrer de 2023

Les arrels amb tota la seva profunditat, i la música com a cadena de transmissió però també com a plataforma des de la qual reivindicar aquestes mateixes arrels. Ho saben prou bé el valencià Miquel Gil i la catalana Lia Sampai, dues generacions distants però amb una innegable afinitat discursiva, que la nit passada van compartir l'escenari del Teatre Auditori Cardedeu, el primer com a cap de cartell i la segona com a il·lustre artista convidada. Un programa tan coherent com ric en matisos que va servir per tancar la 19a edició del Tastautors.

Gil venia a commemorar el 20è aniversari d'"Orgànic" (2001), l'àlbum que va consolidar la seva trajectòria solista i un dels pilars de la música d'arrel facturada als Països Catalans durant el segle XXI. Poemes d'autors com Enric Casasses o Anna Montero, desplegats sobre un coixí sonor on la tradició mediterrània es deixa seduir per ritmes globals. Acompanyat per una banda de solvència contrastada on destacava la presència d'Eduard Navarro (llaüt, gralla), va repassar el disc sencer, destacant els aires progressius –gairebé jazzístics- de "Primavera" i un "L'amor és Déu en barca" amb mètrica jamaicana.

Sampai, amb el suport d'Adrià Pagès a la guitarra, va presentar el seu segon àlbum, un "Amagatalls de llum" (2021) on abraça la tradició de les Terres de l'Ebre amb versos preciosistes, i que en directe s'enriqueix amb tota la força de la seva expressió corporal. Un encert, haver optat per cantar amb accent del sud i sense complexos perles de la mida de "La caixeta""Iris" o els repunts entremaliats de "La nit del foc", que ahir a Cardedeu va esdevenir tota sola un dels moments més climàtics del repertori.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada