dijous, 22 de juny del 2023

Karla amb K: reflexió existencial des de la pista de ball

Carla Mercader aka Karla amb K - Foto Sílvia Poch.
"Hi ha un moment en el qual m'adono que estem vius tota l’estona i que és esgotador, que la vida no para mai i que per més que deixis de fer coses, t’aturis, dormis, t’amaguis, deixis la ment en blanc, la vida segueix, sempre, fins al final. Com un transatlàntic trencant el gel lenta però ferma i impassiblement. Estar viu tota l’estona és molt cansat, hi ha moments que desitjaries fer una altra cosa. Anar a prendre quelcom, potser, una excursió a la muntanya per respirar aire fresc? Potser un festival de música? Un viatge... Què puc fer per escapar? No amiga, no et pots escapar. Estem vius tota l’estona i aquesta modalitat no permet conèixer altres coses. Que estrany que després de tants segles, no se sàpiga absolutament res de què és tot això de la vida".

Són reflexions en veu alta que Carla Mercader planteja a la nota promocional d'"ESTEM VIUS TOT EL R4TO" (2023, Hidden Track) –sí, en majúscules, i no, no hi ha cap error de tecleig-, el primer àlbum que signa amb el seu alter ego Karla amb K. Vuit pistes de pop electrònic amb lletres confessionals i vocació ballable on la barcelonina reflexiona, entre d'altres, sobre la condició humana. Atenció a aquests versos d'un dels senzills destacats del disc, "3LS HUM4NS": "Com se senten els humans quan es fa de nit? / De vegades estan decebuts i no s'han divertit / De la seva existència no en coneixen el sentit / Tot i així s'aparellen i no s'han rendit / Els humans s'inventen mil excuses per no fer el que desitgen / Casi mai no són conscients de tot el que tenen".

Versos que d'alguna manera venen a contradir el paràgraf que encapçala aquest article –i no és cap crítica en negatiu, al contrari-. Com si Mercader s'estigués responent ella mateixa que el problema no és estar viva tota l'estona, sinó no disposar de temps per aturar-se a ser-ne conscient. Lírica existencialista que posa sobre la taula les dinàmiques més opressives del nostre temps alhora que revela l'autora com una ànima sensible amb gran capacitat d'observació i d'anàlisi, també com una de les grans lletristes del pop (en) català contemporani. "De què està fet el pas del temps?" i "De què està fet el que no tinc?", es pregunta a "TOMB3S", vaporosa i crepuscular balada que parteix del desamor per abordar sense complexes el misteri metafísic.

Concebut durant un retir creatiu a la Serra de Tramuntana, enregistrat a mig camí de Mallorca i el Penedès, "ESTEM VIUS TOT EL R4TO" és, en paraules de la mateixa Mercader, "fruit d’una ferida i de la necessitat de sanar-la a través de l’art". Pot sonar a tòpic, però no ho és quan una sembla tenir tan clar que la seva obra present tanca una etapa i n'enceta una altra. "Cada pas que faig / Em separa de qui era ahir", proclama amb un to d'allò més serè a "NO F4 IL·LUSIÓ", una altra declaració que parteix del mal d'amor per acabar explicant què significa estar viva, desplegada sobre un contagiós i hipnòtic ritme de club. "El principi de la resta de la meva vida", conclou la mateixa peça. El  debut per la porta gran d'una veu que ha vingut a dir(-nos) moltes coses.


Més informació:

Karla amb K  /  Spotify  /  Youtube  /  Instagram

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada