dimecres, 14 de juny del 2023

Un segle de música country cantada

Fiddlin' John Carson, el violinista que va popularitzar el country.
Es commemora avui el centenari de la històrica gravació de "The Little Old Log Cabin in the Lane" a càrrec del violinista Fiddlin' John Carson. El primer enregistrament cantat de la història de la música country, també la peça que va popularitzar aquest estil arreu dels Estats Units durant l'estiu de 1923.

Traçar les arrels de la música country ens obligaria a anar molt enrere. Però si ens centrem en el terreny discogràfic sol existir un consens al voltant de la figura d'Eck Robertson com a pioner de l'estil que ens ocupa. El violinista texà –nascut a Arkansas- va gravar entre els dies 30 de juny i 1 de juliol de 1922 als estudis de la discogràfica Victor a Nova York una sèrie de peces populars, part de les quals amb l'acompanyament del també violinista Henry Gilliland. Una d'aquelles peces era "Sallie Gooden", que va sortir publicada l'1 de setembre d'aquell mateix any amb "Arkansas Traveler" a la cara b. El llançament va passar desapercebut al seu dia, però la història l'ha acabat contemplant com el primer disc de la història del country.

No va ser fins al cap d'un any que un altre músic del Sud, Fiddlin' John Carson, va protagonitzar la que es considera com la primera gravació cantada d'aquest estil, també la peça que el va popularitzar arreu dels Estats Units. Va ser el mes de juny de 1923 quan una delegació de la disquera Okeh Records encapçalada pel productor i caçatalents Ralph Peer va arribar a Atlanta amb l'objectiu de trobar i enregistrar Carson, un extreballador de la indústria del cotó –i un reconegut antisemita que arribaria a establir vincles amb el mateix Ku Klux Klan, diguem-ho tot- que ja aleshores era considerat com un dels millors violinistes de música rural –l'etiqueta country encara no s'havia inventat- de tot l'estat de Georgia.

Peer va improvisar un estudi de gravació en un magatzem de Nassau Street. I va ser en aquell entorn on Carson va gravar el 14 de juny la seva històrica versió de "The Little Old Log Cabin in the Lane", una cançó composta el 1870 per William Shakespeare Hays i molt popular en l'àmbit dels minstrel shows. En aquella mateixa sessió el violinista va gravar també "The Old Hen Cackled and the Rooster's Going To Crow", que va servir com a cara b quan la primera va sortir a la venda al cap de poques setmanes amb forma de disc i a través d'Okeh. En un principi només se'n van premsar 500 còpies, però es van exhaurir tan ràpid que el segell va optar per fer-ne immediatament una edició regular.


AMBAIXADOR DEL SUD RURAL
En qüestió de mesos, les vendes de "The Little Old Log Cabin in the Lane" es comptaven per milers, que arribarien a ser milions durant la tardor d'aquell mateix 1923. Carson havia passat de ser un dels violinistes més populars d'Atlanta a esdevenir el més gran ambaixador de la música del Sud rural arreu dels Estats Units. Fins al 1931, quan va trencar relacions amb Okeh per disputes derivades dels drets d'autor, va arribar a gravar més de 150 cançons, sovint amb l'acompanyament d'una banda, els Virginia Reelers, on destacava la presència de la seva filla, la guitarrista Rosa Lee Carson, més coneguda com a Moonshine Kate.

El 1934, Carson va fitxar per Victor, però aquell mateix any va deixar el negoci discogràfic. Tot i que mai va parar de fer música, els seus últims anys de vida se'ls va passar treballant com a operador d'ascensors a Atlanta. Va morir l'11 de desembre de 1949 a l'edat de 81 anys. Segons la llegenda, tenia el violí a les mans al moment de traspassar. El segell Document Records va publicar el 1997 un total de set volums d'una sèrie de discos compactes que recopilaven cronològicament tota la seva producció –actualment estan descatalogats però es poden localitzar fàcilment al mercat de segona mà-. Sigui com sigui, la seva obra és essencial per entendre el fenomen de la música country tal com la coneixem des de fa un segle.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada