divendres, 16 d’octubre del 2020

Més enllà dels despatxos

Aquest matí m'ha semblat observar més gent que de costum a la via pública. Vull dir persones que seien en bancs de carrers i places, relaxant-se, xerrant i en alguns casos consumint productes d'alimentació d'aquells establiments que encara en poden servir un cop entrat en vigor l'últim paquet de mesures sanitàries. Persones que habitualment socialitzarien en bars, restaurants i terrasses, i que avui no han tingut cap altre remei que fer-ho a la via pública.

Les autoritats poden regular les formes com socialitzem els ciutadans, fins i tot poden prohibir-les, però al final del dia no deixarem de socialitzar perquè som humans. També poden regular la forma com es diverteixen els joves, fins i tot poden prohibir l'obertura dels seus locals d'oci, però no evitaran que els joves es diverteixin. I si no es poden divertir de forma segura i regulada, el més probable és que acabin proliferant determinades actituds incíviques de les que solen escandalitzar les ments més benpensants de cada barri.

Quan ara fa cosa d'un segle el govern dels Estats Units va promulgar la Llei Seca per tallar d'arrel el consum d'alcohol i els efectes que aquest comportava en termes de salut pública, no tan sols van proliferar els destil·lats alcohòlics de dubtosa salubritat i els locals clandestins on el públic podia seguir consumint alcohol amb una certa normalitat, sinó també els grups organitzats que es lucraven amb activitats il·lícites com el contraban de begudes alcohòliques. La gent seguia bevent, ho feia de forma clandestina i sense cap control sanitari, i les arques públiques no en veien ni cinc d'una activitat que tan sols beneficiava en termes econòmics al crim organitzat.

Pot resultar molt pragmàtic establir directrius des d'un despatx. Però fora dels despatxos la realitat sol esdevenir molt més complexa. I això ho haurien de tenir present totes aquelles autoritats i eminències que tan sovint es dediquen a recomanar o decretar mesures tan incoherents com a la pràctica inassumibles. El paquet de restriccions que ha entrat en vigor aquesta matinada no evitarà que les persones socialitzem, només faltaria. Tampoc frenarà la propagació d'aquest virus que sembla no tenir aturador (set mesos de fer bondat, i segons se'ns diu tornem al punt de partida). En canvi, farà molt de mal a tot un seguit de sectors econòmics (i a les persones que en depenen) que literalment es troben en una situació límit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada