dilluns, 12 d’octubre del 2020

Colom no va trobar Amèrica

Show of Hands.
"Columbus didn't find America / It wasn't lost it was always there / I won't celebrate five hundred years / Plundering wealth and scattering tears"
, cantaven els britànics Show of Hands a "Columbus (Didn't Find America)", peça que titulava un ep de 1995 i que es troba també recollida a l'àlbum en directe "Live at the Royal Albert Hall" (1996). "Alvarado and Cortez / Almagro, Pizarro and all the rest / They raped the land and stole the sun / Thieves and butchers everyone", seguia la lletra de la cançó. "In fourteen hundred and ninety two / Columbus sailed the ocean blue / Now the new world sickens and the old grows fat / Might have been much better if the world was flat".

Quan el terme conquesta és un eufemisme per referir-se a un genocidi, quan encara no hem entès que ni les persones ni la terra haurien de ser mai objectes de cap conquesta, cal recordar que efectivament Cristòfor Colom no va trobar Amèrica. Que Amèrica ja hi era abans que ell hi posés els peus. I que els avantpassats de les persones que l'habitaven ja l'havien descobert molt abans que ho fes ell. És avui, dia de la Hispanitat i aniversari de l'arribada del navegant al nou món, una bona ocasió per recuperar aquesta cançó, però sobretot per recordar que la història sempre l'escriuen els vencedors, amb tot el que això comporta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada