dimecres, 4 de maig del 2022

Naomi Judd (1946-2022)

NAOMI JUDD

(1946-2022)

No tinc cap dubte que les futures components de les Dixie Chicks devien parar molta atenció durant les seves infanteses i adolescències a la meteòrica trajectòria que van dibuixar The Judds durant la dècada dels 80. En menys de deu anys, el duet format per Naomi i Wynonna Judd, mare i filla respectivament –també mare i germana de l'actriu Ashley Judd- va conquerir el firmament de la música country amb pistes tan incontestables com "Why Not Me", "Love Can Build a Bridge", "Mama He's Crazy", "Love Is Alive", "Rockin' with the Rhythm of the Rain" o "Grandpa (Tell Me 'Bout the Good Old Days)".

The Judds venien de Kentucky i van arribar a Nashville a principis dels 80 després d'una breu estada a Los Angeles. Van debutar el 1983 amb "Wynonna & Naomi", un ep que sintonitzava plenament amb els cànons de l'època però alhora era coherent amb la tradició a la qual es devia –com les Chicks al cap d'uns anys-. El van seguir sis àlbums i incomptables singles que les van mantenir a primera línia fins que ho van haver de deixar el 1991 per problemes de salut de Naomi –Wynonna va seguir a partir d'aleshores en solitari, reunint-se esporàdicament amb la seva mare per fer aparicions molt puntuals com a The Judds-.

S'ha parlat molt de l'hepatitis C que se li va diagnosticar en aquell moment, motiu pel qual va abandonar els escenaris. No s'ha parlat tant en canvi dels problemes de salut mental que li va generar la frenètica roda del show business –la salut mental, un dels grans tabús d'aquesta societat nostra que presumeix de perfecta però no ho és ni de bon tros-. Durant la seva última gira va desenvolupar trastorns d'ansietat i depressió, va patir atacs de pànic i va tenir pensaments suïcides. Quan va morir el passat 30 d'abril a l'edat de 76 anys, les seves filles van dir textualment a les xarxes socials: "Hem perdut la nostra preciosa mare a causa de la malaltia mental". En pau descansi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada