dilluns, 23 de maig del 2022

Allison Russell i Sa-Roc canten a les dones invisibilitzades


Tard o d'hora s'havien de trobar els camins d'Allison Russell i Sa-Roc. Dues dones que es compten per mèrits propis entre els grans valors de la música nord-americana contemporània, on han deixat empremta des d'àmbits aparentment distants però en tot cas compatibles i complementaris li pesi a qui li pesi, com són el so Americana i el hip hop. El fruit de la seva unió és el single "All of the Women", remix d'un original de la primera amb participació vocal de la segona i producció de dim star, que es va publicar el passat mes de març.

Inicialment inclosa al primer –i fins ara únic- àlbum en solitari de Russell, el notable "Outside Child" (2021), la peça en qüestió parteix de la seva experiència com a sanitària a Vancouver, on va tenir cura de dones vulnerables des de l'àmbit de la salut mental. La lletra, tan directa i colpidora que per moments sembla feta a mida de la mateixa Sa-Roc, s'inspira en una pacient en concret per acabar cantant a totes aquelles dones a qui la societat sol deixar de banda o directament invisibilitzar: "When she's not there / I worry about her / I think of all of the women / Who Disappear".

Allison Russell, originària de Montreal, es va donar a conèixer a principis de segle amb el projecte de folk, country i blues Po' Girl, format a Vancouver amb Trish Klein de The Be Good Tanyas. Ja instal·lada als Estats Units, va formar Birds of Chicago abans d'obtenir una major visibilitat com a membre d'Our Native Daughters al costat de Rhiannon Giddens, Amythyst Kiah i Leyla McCalla –el seu àlbum "Songs of Our Native Daughters" (2019) va dir moltes coses i va ser àmpliament aplaudit per la crítica especialitzada-. L'any passat va debutar finalment en solitari amb el citat "Outside Child", que la va acabar de consolidar com un referent de ple dret i per compte propi de la música d'arrel nord-americana.

D'altra banda Sa-Roc, nom artístic d'Assata Perkins, és una de les veus més compromeses i imprescindibles del hip hop contemporani. Va començar a fer música al capdavant de bandes de rock alternatiu a la seva Washington natal abans d'abraçar el rap com a altaveu a través del qual alliberar-se del seu drama personal –adolescència complicada, amb episodis d'autolesió i intents de suïcidi inclosos- i posar sobre la taula tot allò que implica encara avui ser dona i negra a la terra de l'Oncle Sam. Establerta a Atlanta i amb una desena de treballs al seu nom, ha estat darrerament quan ha obtingut un major ressò amb àlbums com "The Sharecropper's Daughter" (2020).

Al seu disc de 2013 "Ether Warz" hi figurava la cançó "711 A.D.", al videoclip de la qual Sa-Roc apareixia rapejant davant la seva biblioteca personal, i mostrant orgullosa alguns dels llibres que l'han marcat com a dona i com a afroamericana. Tot un contrast amb bona part d'una escena hip hop cada dia més inofensiva –les excepcions hi són, de Kendrick Lamar a la mateixa Sa-Roc-, i sobretot amb la banalitat de les mal anomenades músiques urbanes i els seus versos de manual, generalment més propers a un tweet despatxat en calent que no pas a la reivindicació i a la reflexió de qui s'ha format en una biblioteca en lloc de fer-ho a Twitter o a Wikipedia.

Poden escoltar "All of the Women", d'Allison Russell amb Sa-Roc, a Youtube.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada