dimecres, 8 de juny del 2022

Paul Vance (1929-2022)

PAUL VANCE

(1929-2022)

De quan una cançó podia fer disparar les vendes d'un determinat article. "Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini", el single que va catapultar Brian Hyland fins als primers llocs de les llistes d'èxits nord-americanes i britàniques l'estiu de 1960 –i que va consolidar el novaiorquès com un dels grans ídols adolescents dels anys previs a la Beatlemania-, va servir al seu dia perquè augmentessin les vendes de bikinis –una peça de roba que els cànons de l'època encara consideraven massa atrevida-. La pista en qüestió era allò que els anglosaxons solen anomenar una novelty song, però la seva lletra també es podia interpretar com una invitació a mostrar-se un(a) mateix(a) tal com és.

"She was afraid to come out of the locker / She was afraid that somebody would see", cantava Hyland. Una expressió, la de tenir por de sortir de l'armari, que malauradament encara segueix ressonant a la nostra societat més de sis dècades després. "Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini" narrava la història d'una adolescent a qui li feia vergonya posar-se un bikini i mostrar el seu cos en públic, ja fos per la pressió estètica, per por dels guardians de la moral, o simplement perquè vivim en un món que no acceptava aleshores ni accepta avui que una dona pugui fer el que li doni la gana amb el seu propi cos. Una cançó aparentment innocent que podia dir moltes coses, i que han versionat artistes de tota mena –de Johnny Hallyday a Die Toten Hosen, passant per Mud o Connie Francis-.

Ha mort a l'edat de 92 anys el compositor Paul Vance, autor juntament amb Lee Pockriss d'aquell "Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini", també de "Catch a Falling Star", l'èxit de Perry Como, i de "Tracy" (1969), el celebrat single de debut de The Cuff Links –el grup es va formar per iniciativa dels mateixos Vance i Pockriss com a vehicle per donar sortida a una sèrie de cançons-. El tàndem compositiu també va facturar el 1965 "Leader of the Laundromat", paròdia del "Leader of the Pack" de les Shangri-Las enregistrada per The Detergents –un altre grup d'estudi, en aquest cas dedicat a parodiar els èxits del moment, impulsat pels propis Vance i Pockriss-.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada