dijous, 26 d’abril del 2018

Del la mort de Mia Zapata al cas de La Manada

Mia Zapata.
Mia Zapata va morir assassinada una matinada d'estiu de 1993. Quan va aparèixer el seu cos va costar molt identificar-lo. L'havien colpejat, violat, estrangulat i deixat tirada al mig del carrer. Crec recordar que al cap de molts anys es va arribar a detenir un sospitós d'haver comès el crim, però no sé si finalment va ser declarat o no culpable. Del que estic segur, fos qui fos l'autor d'aquella salvatjada, és que no era molt diferent d'aquest grup d'exemplars mascles ibèrics que es fan dir La Manada.

Els que van acorralar una jove, la van arrossegar fins al fons d'un portal i la van sotmetre a una violació múltiple abans de deixar-la també tirada al mig del carrer. Una acció que la Justícia no contempla com una violació sinó com un abús. I així, jugant amb la terminologia, li ha faltat poc al jutge per donar la raó als que van tenir els sants pebrots de voler invertir els papers de víctima i agressors.

En aquestes estem. I no esperin vostès que avui surti el cínic d'Albert Rivera a voler abanderar el feminisme del segle XXI. Tampoc esperin que Mariano Rajoy llueixi cap llaç de color lila d'aquells que queden tan bé el 8 de març. Tots dos callaran com a bons càrrecs públics que respecten sempre les decisions judicials (excepte les de dels tribunals alemanys quan aquests no els donen la raó). Només faltaria.

Mia Zapata va gravar amb el seu grup The Gits una versió d'"A Change Is Gonna Come". Un tema original de Sam Cooke que durant la dècada dels 60 va simbolitzar la lluita pels drets civils als Estats Units. Més de mig segle després segueix simbolitzant moltes causes encara pendents. Una d'elles s'ha tornat a fer molt evident aquest matí. Per això, escoltar aquest tema en veu de Zapata té avui més sentit que mai.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada