dissabte, 15 d’agost del 2020

Una altra manera d'entendre la festa major

TARTA RELENA
Festa Major de Cardedeu 2020
Can Corbella, Cardedeu
14 d'agost de 2020

Un dels primers efectes positius de tota la bogeria desencadenada durant els darrers mesos ha estat la desaparició, ni que sigui de forma conjuntural, de les festes majors tal i com s'havien entès durant les passades dècades. Al seu lloc, aquest estiu hi podem trobar programacions culturals que posen en valor actius com la proximitat, la singularitat o fins i tot el fet novedós.

On abans hi havia ajuntaments que hipotecaven mig pressupost de Cultura contractant fenòmens mediàtics de temporada tan sols per insinuar que la tenien més llarga que el consistori veí, ara hi ha programes pensats a partir de les necessitats dels teixits culturals i associatius autòctons –també les d'aquell públic que sol entendre la festa més enllà del tot s'hi val-.

On abans hi havia multituds que omplien places i esplanades sense saber ben bé si actuaven Txarango, Hotel Cochambre o el grup de versions de Queen, ara hi ha audiències de dimensions raonables i conscients d'allò que van a veure o escoltar. Si durant els darrers anys la cultura tradicional semblava haver esdevingut tan sols l'excusa per justificar tota la resta, ara s'ha revelat més que mai com el pal de paller dels programes festius.

Ahir al vespre vam assistir a un dels dos concerts que Tarta Relena van oferir al pati de Can Corbella, una masia rural del segle XVIII integrada al nucli urbà de Cardedeu. Cants populars d'arreu de la Mediterrània, interpretats a cappella i enriquits amb subtils apunts d'electrònica. I un repertori capaç, literalment, de fer dialogar Björk amb la tradició balear ("Figues").

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada