dimarts, 25 d’agost del 2020

Ana Béjar - "Sahara Star" (2020)


Ha plogut molt des que Ana Béjar es va situar a l'avantguarda de l'indie espanyol al capdavant dels mai prou reivindicats Usura. Des d'aleshores, la de Jerez ha experimentat amb llenguatges que van del rock al folk en la seva accepció més global, i ha acabat configurant un discurs únic en aquestes latituds, deutor a parts iguals del so Americana entès a la manera d'uns Mazzy Star i d'un pop amb acabats tel·lúrics que tant pot remetre a Dead Can Dance com a l'última PJ Harvey.

"Sahara Star", el tercer treball que signa amb el seu nom, arriba un any després d'"Everything I Say" (2019), un ep de versions on va reinterpretar al seu aire tot un seguit de composicions de gent com Nick Cave o Donna Summer. Un plàstic que d'alguna manera va suposar un nou punt de partida i del qual recupera ara la peça titular. L'original de Vic Chesnutt, desprovist de tot l'aparell elèctric i tenyit d'un misteri ancestral que acabarà definint la totalitat de l'àlbum.

Destaca d'entrada el contrast entre el folk polsegós d'"I First Came Blind" i els claustrofòbics acabats digitals d'una peça titular on ressonen noms com el d'Anímic, dues cares d'una mateixa moneda i dues mostres d'un eclèctic ventall discursiu. "Rhoda" navega per les coordenades més profundes i cristal·lines del dream pop abans de deixar pas al blues desèrtic d'"I've Got a Star". La crepuscular "Haunting Eyes" i la preciosista "Oxygen" troben els seus contrapunts en les formes oníriques, fins i tot hipnòtiques, d'"Exile" i "And Yet It's Not Night".

Menció a part mereix "Himmel Und Erde", la pista que tanca el disc i que Béjar ja havia avançat la passada primavera amb forma de single. Una peça titulada en alemany –el títol significa "Cel i terra"- però cantada en castellà. I uns versos de rerefons gairebé metafísic que, pràcticament sense voler-ho –l'àlbum es va enregistrar l'any passat-, han acabat esdevenint la reveladora metàfora d'un món a la deriva on la pandèmia tan sols és l'enèsim símptoma.

Coproduït per la pròpia Béjar i Jesús Martínez, "Sahara Star" és una col·lecció de cançons que conviden a replantejar-se absoluts. Una invitació a rebaixar velocitats i a contemplar-se un mateix i tot allò que l'envolta des de perspectives, diguem-ne, més humanes. Però per damunt de tot és un nou pas endavant en una trajectòria que ve de lluny i que encara a aquestes alçades manté intacta la capacitat de reinventar-se.


Disponible a Bandcamp.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada