dijous, 4 de març del 2021

El Blues & Ritmes es sobreposa a la pandèmia amb un cartell d'impacte

Jesca Hoop tancarà el festival el 28 de març.

Ian Siegal, Luke Winslow-King, Jesca Hoop, Joana Serrat i Aziza Brahim conformen la programació del Blues & Ritmes 2021. Cartell d'impacte en una edició marcada per la pandèmia i tot allò que se n'ha derivat. I la declaració de principis de qui segueix apostant perquè la música no deixi de sonar malgrat tot. Del 19 al 28 de març als teatres Zorrilla i Margarida Xirgu de Badalona.

La setmana vinent farà un any de l'inici del primer estat d'alarma i de la fi del món tal i com l'havíem conegut fins aleshores. També farà un any que el Blues & Ritmes, aquella veterana cita badalonina definida pel seu bon gust a l'hora de programar noms de referència de la música d'arrels en escenaris de proximitat, va haver de cancel·lar a l'últim moment i a causa de la pandèmia un dels seus cartells més cridaners dels darrers anys –perdre'ns a P.P. Arnold i Benmont Tench ens va fer molt de mal-. Doncs bé, un any després de tot allò no tan sols els seus organitzadors no s'han rendit sinó que es sobreposen a l'adversitat amb un nou cartell d'impacte.

Els teatres Zorrilla i Margarida Xirgu de Badalona acolliran entre els dies 19 i 28 de març una programació que tornarà a alternar figures internacionals amb referents autòctons, i on confluiran discursos i llenguatges sonors que van del blues i el folk d'ascendència nord-americana a les àrides sonoritats amb accent del Sàhara. El tret de sortida el donarà el mateix dia 19 un dels grans tresors del blues britànic de les últimes dècades, Ian Siegal. Tan avalat per la crítica i el públic –una desena de British Blues Awards i crítiques superlatives en mitjans tan contrastats com la revista Mojo- com pels propis companys de professió –ha compartit estudis i escenaris amb components de North Mississippi Allstars-,  vindrà a presentar el flamant "Bluesorama" (2021).

L'endemà serà el torn de Joana Serrat i els seus Great Canyoners. Més que una revelació, una de les veus més consolidades del so Americana a casa nostra, la vigatana estrenarà al Teatre Zorrilla el seu imminent cinquè àlbum, un "Hardcore from the Heart" enregistrat amb tot un Ted Young (Kurt Vile, Sonic Youth, Lee Ranaldo) a les tasques de producció, a dos anys d'haver format part del cartell de l'Americana Fest de Nashville al costat de gegants com Buddy Miller o Jim Lauderdale. La primera nota transatlàntica la posarà Luke Winslow-King (21 de març). Des de Nova Orleans, un d'aquells noms que durant la passada dècada han vingut a definir una nova generació de músics d'arrel nord-americana, amb una especial predilecció pel blues de textura pantanosa i el folk més polsegós. Vindrà a presentar el notable "Blue Mesa" (2018).

El 26 de març es materialitzarà l'esperat retorn d'Aziza Brahim al Blues & Ritmes. D'origen sahrauí, nascuda en un camp de refugiats a Algèria un any després de l'ocupació del Sàhara Occidental per part del Marroc, i establerta des de fa més de vint anys a Catalunya en condició de refugiada política, les seves cançons parlen de la seva experiència a l'exili alhora que donen veu a tot un poble i als seus anhels. El seu darrer disc, "Sahari" (2019), ha estat un dels més aclamats d'una trajectòria que aporta noves perspectives a allò que els anglosaxons van anomenar blues del desert.

Tancarà la programació, i ho farà previsiblement per la porta gran, la californiana Jesca Hoop (28 de març). De ser la cangur dels fills de Tom Waits a haver esdevingut una de les veus a l'alça del folk més lliure i desacomplexat, hi van àlbums tan notables com "Stonechild" (2019). També una dècada llarga de trajectòria en una línia sempre ascendent. Serà l'apunt final d'un festival que segueix apostant per obsequiar el melòman de base amb la possibilitat de degustar autèntiques delícies sonores en entorns assequibles, i que en temps de pandèmia torna a posar sobre la taula tot un grapat de bons motius per sortir de casa.


Més informació i entrades:

Blues & Ritmes  /  Pàgina web
Teatre Zorrilla  /  Pàgina web

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada