dijous, 1 de desembre del 2022

Escoltar la música com respira

El vell gramòfon fent sonar òpera a 78rpm.
Aquesta setmana hem pujat fins a Bigues i Riells del Fai a veure la finca de Can Viver, una masia familiar amb més de 1.000 anys d'història reconvertida en un centre de difusió de la cultura de l'oli. D'entrada, és d'agrair que els seus propietaris hagin optat per un ús cultural en lloc de llogar-la per fer-hi macrofestes, banquets d'empresa, comiats de solter i túnels del terror per Halloween.

També s'agraeix que les activitats divulgatives al voltant de l'oli artesà s'acompanyin amb un passeig per la història de la finca, del seu entorn i d'una nissaga familiar de la qual es tenen documentades 32 generacions. Les visites, de fet, solen acabar-se amb l'audició d'un fragment d'una òpera cantada pel tenor Josep Palet (1877-1946), qui tenia llaços familiars amb els propietaris de la casa.

L'escolta es fa a través d'aquest gramòfon, i mitjançant un disc de pissarra a 78rpm que té gairebé 100 anys d'antiguitat però segueix servint com el primer dia –una vida útil notablement superior a la de qualsevol tablet, ordinador portàtil o telèfon mòbil d'última generació-, amb una sonoritat que mai podrà assolir cap suport digital per molt sofisticat que sigui. Escoltar la música com respira, en lloc d'escoltar zeros i uns.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada