dissabte, 10 de desembre del 2022

Jet Black (1938-2022)

JET BLACK

(1938-2022)

Un parell de dades. La primera, Jet Black tenia 36 anys quan va formar els Stranglers el 1974 juntament amb Jean-Jacques Burnel i Hugh Cornwell –que eren una dècada més joves-. En altres paraules, tant ell com la seva banda es consideraven massa vells per l'escena punk on la indústria va provar de fer-los encaixar amb calçador. Ho van pagar car –molts punks no els van acceptar mai-, però la història els va acabar donant la raó –més enllà d'haver signat un bon grapat de peces memorables, es poden comptar com l'esglaó que avança per l'esquerra la generació de l'imperdible i fa de pont entre l'efervescència del pub rock i el salt endavant de la New Wave i l'era post-punk-.

La segona dada. Black, de nom civil Brian John Duffy, havia estat un home de negocis força exitós –allò que avui s'anomenaria un emprenedor- abans de dedicar-se professionalment a la música. Que amb pràcticament quatre dècades vitals a l'esquena deixés enrere tot aquell bagatge i esdevingués una estrella del rock, desafiava tota mena d'esquemes i trencava moltes més normes i convencions que bona part dels seus contemporanis. En volen més? Doncs apuntin aquesta: per generació i per (de)formació, Black era un bateria de jazz –escoltin com marcava el ritme i el tempo a la celebrada "Golden Brown", i després parin atenció a com tocava Joe Morello al "Take Five" del Dave Brubeck Quartet- a la base rítmica d'un grup punk.

Ha mort Jet Black, un dels membres fundadors d'una banda que sempre va anar pel seu compte, navegant sense por per territori de ningú i sobreposant-se a modes i etiquetes. Títols com "No More Heroes" ho tenien tot per ser himnes punk, i a la seva manera ho van ser però també van anar molt més enllà. Va romandre a bord del grup fins a l'any 2007, quan la salut el va obligar a abaixar el ritme, però va seguir participant en tasques promocionals i fins i tot va girar ocasionalment amb la banda tot signant autògrafs als seguidors que li demanaven, malgrat no estar en condicions d'enfilar-se cada nit a l'escenari. El 2018 es va retirar definitivament. Ha mort aquesta setmana a casa seva, a Gal·les, a l'edat de 84 anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada