dijous, 8 de desembre del 2022

Mig segle de "Made in Japan"

L'edició en vinil de 'Made in Japan' i la reedició amb motiu del 25è aniversari.
A les persones de la meva generació ens pot arribar a fer una mica de vertigen la commemoració del cinquantenari de "Made in Japan", un dels punts àlgids –potser el més àlgid- de la discografia de Deep Purple i un dels àlbums en directe més canònics i essencials de tots els temps, publicat tal dia com avui de 1972. I no pas perquè recordem el moment de la seva publicació, sinó justament pel fet d'haver sortit abans de néixer nosaltres i, per tant, durant un temps que sempre ens havia semblat tan remot com els 25 anys que se'n van commemorar el 1997.

Va ser aleshores, i amb motiu d'aquell 25è aniversari, quan va sortir una sucosa reedició que s'enriquia amb la inclusió de pistes inèdites dels concerts japonesos de 1972 i remasteritzacions de les versions d'estudi de les peces incloses al doble àlbum original. Va ser aquella la primera versió de "Made in Japan" que va caure a les meves mans, tot just acabada de sortir del forn, i recordo que em va impactar des del minut zero i que gairebé el vaig gastar de tant fer-lo sonar. També recordo que aquells 25 anys que es commemoraven aleshores em semblaven una eternitat.

Doncs bé, diuen que el pas del temps relativitza certes perspectives. I si avui fa 50 anys que "Made in Japan" va veure la llum per primer cop, vol dir que també en fa 25 d'aquell moment en què als de la meva generació ens semblava simplement inassumible la xifra del quart de segle –en realitat fa una mica menys, ja que la reedició no va sortir fins a principis de 1998, però tant és-. Sigui com sigui, és de justícia celebrar avui el cinquantenari d'un àlbum que captura una de les bandes de rock més grans de tots els temps en un dels seus millors moments –s'havia enregistrat l'estiu d'aquell mateix 1972 durant el tram japonès de la gira de "Machine Head" (1972)-.

L'agost passat, quan es van commemorar els 50 anys de la seva gravació, li vam dedicar aquest article que avui recuperem oportunament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada