dimecres, 2 de setembre del 2020

Censura 2020

L'obra censurada a Torrefarrera - Foto Cristina Dejuan.
Encara en ple segle XXI vivim en una societat que tolera el visionat d'actes de violència però censura determinades mostres d'afecte amb el pretext d'una suposada decència. El cap de setmana passat, diversos mitjans de comunicació es feien ressò de la polèmica que va aixecar un dels murals artístics realitzats a Torrefarrera en el marc de Printing Walls, el festival d'street art que acull des de fa diversos anys aquesta població lleidatana.

El mural en qüestió, obra de l'artista Cristina Dejuan, consistia en una il·lustració on es podien veure diverses dones nues fent-se petons i abraçades. Els veïns de l'immoble del qual l'obra havia de formar part, la van paralitzar en nom d'aquella moral tan cristiana que vol fer del cos humà objecte de pecat. Amb tan sols una part de l'obra completada al moment en què se li va requerir que l'aturés, l'artista va optar per estampar a la paret en qüestió la frase "Aquesta obra ha estat censurada. Visca l'amor! Visca la llibertat".

I què hi diu, a tot això, l'Ajuntament del municipi? Que al tractar-se d'una finca privada no hi té res a fer. I que es troba en disposició d'oferir a Dejuan un altre emplaçament on completar la seva obra. El gest denota coherència, però aquest no és el tema. El tema és que en ple 2020 encara hi hagi artistes que veuen censurades les seves obres pel simple fet de voler mostrar el cos i la naturalesa humans tal i com són. Vergonya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada