divendres, 11 de setembre del 2020

Springsteen, des del llarg hivern nord-americà

Bruce Springsteen en una imatge promocional de 'Letter to You' - Foto Danny Clinch.

Majestuós blanc i negre, paisatges hivernals i l'estudi de gravació –la música- com a refugi davant la tempesta. El rock essencialment orgànic de Bruce Springsteen i la seva recuperada E Street Band pot sonar tan càlid i serè com de costum, però el videoclip de presentació del que es perfila com un imminent nou àlbum d'estudi remet als mesos més freds de l'any. Com si el Boss volgués referir-se a aquest llarg hivern que ha esdevingut la democràcia nord-americana des de l'arribada de ja saben vostès qui a la Casa Blanca. Com si volgués recordar que el mes de novembre hi ha convocades unes eleccions on es disputarà quelcom més que quatre anys de presidència demòcrata o republicana.

No és casual, en aquest sentit, que Springsteen hagi escollit el 23 d'octubre com a data de llançament de "Letter to You", el primer treball que enregistra amb la seva banda de tota la vida des del llunyà –i poc inspirat- "High Hopes" (2014). En plena recta final de la campanya electoral i en un escenari d'incertesa global derivat de la coronacrisi, l'àlbum en qüestió no sembla tant una excusa per sortir de gira com una crida a deixar enrere un dels capítols més foscos de la història recent dels Estats Units. Que Springsteen, un home acostumat a prendre's el seu temps a l'hora de gravar i a supervisar de forma minuciosa cada detall del procés, hagi optat aquest cop per enllestir la feina en tan sols cinc dies, confirma el caràcter urgent de tot plegat.

Assistit una vegada més per Ron Aniello a les tasques de producció, des del seu propi estudi a la seva granja de New Jersey i amb la mateixa i revitalitzada encarnació de The E Street Band que li ha estat cobrint les espatlles als escenaris des de la mort de Clarence Clemons, el de New Jersey ha enregistrat en directe i sense artificis un àlbum que caldrà jutjar un cop publicat però, a priori, apunta a la millor versió del binomi que va facturar "Born to Run" (1975) i "The River" (1980). La peça titular que el propi Sringsteen va avançar ahir a través de diverses plataformes digitals sembla deixar enrere les mitges tintes de "High Hopes" i presumir del nervi i la fortalesa exhibits en encerts més o menys contemporanis com "Wrecking Ball" (2012).

"Letter to You", la cançó, és un exercici de rock torrencial, carregat d'èpica crepuscular però també de la vitalitat de qui porta quatre dècades i mitja saltant a l'escenari conscient que la seva feina consisteix, així ho va afirmar ell mateix, en oferir esperança al respectable. Una carta adreçada a un país fracturat però també a un món que necessita respostes tal i com les necessitava quan Springsteen va tornar per la porta gran amb "The Rising" (2002). I el millor presagi possible per a una obra que podria ser el testament del seu autor amb The E Street Band. El temps i l'evolució de la crisi sanitària diran si l'acabarà treient o no a la carretera. També el temps confirmarà o desmentirà els rumors que la propera gira amb The E Street Band podria ser l'última. Ara per ara, el que tenim sobre la taula sona més a retrobament que no pas a comiat.

Poden vostès escoltar "Letter to You" i visionar-ne el videoclip oficial a Youtube.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada