dimarts, 20 d’abril del 2021

Mike Mitchell (1944-2021)

MIKE MITCHELL
(1944-2021)

L'episodi donaria per un biopic d'aquells que tant es porten a Hollywood últimament. Una banda de garatge del nord-oest dels Estats Units conquereix les llistes d'èxits durant la primera meitat dels 60 amb un èxit radiofònic dels que fan època, i la suposada obscenitat de la lletra de la peça en qüestió posa el grup sota la pista del mateix FBI, que no deixa de seguir els seus passos mentre giren de punta a punta del país. El que podria semblar una sinopsi d'una comèdia passada de voltes, és la història real de The Kingsmen, una de les formacions més essencials del rock de garatge dels 60.

La peça, és clar, és "Louie Louie", el clàssic rhythm & blues gravat originalment per Richard Berry el 1957 i versionat pocs anys després pels Wailers de Tacoma, Washington, que el van convertir en una de les lliçons més bàsiques del rock'n'roll juntament amb el "Gloria" de Them –ja saben, allò dels tres acords a tota castanya i sense pensar-s'hi dos cops-. Els Kingsmen, formats el 1959 a Portland, Oregon, en van publicar el 1963 la seva pròpia lectura, que amb el pas del temps va esdevenir també la més icònica –la història de la cançó és extensa i ha arribat a donar fins i tot per un disc temàtic-. No cal dir que la investigació de l'FBI, a la llarga, va jugar a favor de la seva popularitat.

Mike Mitchell va ser el guitarrista original dels Kingsmen, i l'únic supervivent de la formació clàssica –la que va gravar "Louie Louie", per entendre'ns- que s'havia mantingut en actiu al capdavant del grup fins als nostres dies –el vocalista, Jack Ely, va morir ara fa sis anys-. Ens deixava el passat 16 d'abril, el mateix dia del seu aniversari, a l'edat de 77 anys. Toca tornar a punxar "Louie Louie". I, qui s'hi atreveixi, ballar-la com Jimmy el mod en aquella icònica escena de "Quadrophenia" (1979).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada